Mus jeżynowy

Brak słów, jak piękne i smaczne! Najdelikatniejszym deserem jest mus. Należy pamiętać, że kwas jagodowy nie jest kompatybilny z aluminium i stalą, dlatego do mieszania mieszanki jagodowej należy użyć drewnianej (niepomalowanej) łyżki lub szpatułki. A sok jagodowy jest bardzo trudny do umycia. Dlatego przykryj ceratą wszystko, co może być narażone na rozpryski.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 22 g
105 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj i wysusz jagody, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatyna moczyć w wodzie do pęcznienia

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jagody do pojemnika do gotowania (rondel, ognisko), ugniataj drewnianym tłuczkiem i rozpal na małym ogniu, podgrzej trochę, nie doprowadzając do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito. Złóż pozostałe ciasto w 5-6 warstwach gazy i dobrze wyciśnij cały sok i miąższ jagód rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie umieść patelnię z sokiem na małym ogniu, dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Rozpuść spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej i dodaj do puree jagodowego. Dobrze mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej schłodzoną masę do pojemnika do ubijania i ubij mikserem przez 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubijaj do uzyskania puszystej, gęstej masy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uzyskuje się gęstą masę powietrza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem mus należy schłodzić, włożyć do misek lub wysokich szklanek, udekorować całymi jagodami. Smacznego!

Jeżyna ma reputację" efektownej " jagody. Jest arystokratyczna, elitarna, efektowna. Jeżyny zdobią najbardziej wykwintne desery. Zakochujesz się w deserze z jeżynami, zanim jeszcze go spróbujesz. Ale jeżyny można nie tylko ozdobić. Jeśli masz wystarczającą ilość, możesz zrobić mus. Jagoda jest nie tylko piękna i smaczna, ale także zdrowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy