skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj i wysusz jagody, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz
Krok 2:
Żelatyna moczyć w wodzie do pęcznienia
Krok 3:
Wlej jagody do pojemnika do gotowania (rondel, ognisko), ugniataj drewnianym tłuczkiem i rozpal na małym ogniu, podgrzej trochę, nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 4:
Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito. Złóż pozostałe ciasto w 5-6 warstwach gazy i dobrze wyciśnij cały sok i miąższ jagód rękami.
Krok 5:
Ponownie umieść patelnię z sokiem na małym ogniu, dodaj cukier.
Krok 6:
Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Rozpuść spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej i dodaj do puree jagodowego. Dobrze mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i ostudź.
Krok 7:
Wlej schłodzoną masę do pojemnika do ubijania i ubij mikserem przez 10-15 minut.
Krok 8:
Ubijaj do uzyskania puszystej, gęstej masy.
Krok 9:
Uzyskuje się gęstą masę powietrza.
Krok 10:
Przed podaniem mus należy schłodzić, włożyć do misek lub wysokich szklanek, udekorować całymi jagodami. Smacznego!
Jeżyna ma reputację" efektownej " jagody. Jest arystokratyczna, elitarna, efektowna. Jeżyny zdobią najbardziej wykwintne desery. Zakochujesz się w deserze z jeżynami, zanim jeszcze go spróbujesz. Ale jeżyny można nie tylko ozdobić. Jeśli masz wystarczającą ilość, możesz zrobić mus. Jagoda jest nie tylko piękna i smaczna, ale także zdrowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g