dżem morelowy z żelującym cukrem bez pestek
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj morele, obierz pestki. Pokrój na małe kawałki. Zasypać cukrem
Krok 2:
Dobrze wymieszaj morele z cukrem i pozostaw na 1 godzinę
Krok 3:
Podczas gdy dżem jest nalegany. Musisz wysterylizować słoiki i pokrywki. Dżem został zaparzony. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 6 minut.
Krok 4:
W razie potrzeby możesz puree mikserem lub możesz go zostawić. Kto bardziej kocha. Rozłóż jeszcze gorący dżem w słoikach, zamknij pokrywkami. i pozostaw na jeden dzień w pokoju do ostygnięcia. Schłodzony dżem przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Cukier żelujący - 398 kcal/100g