dżem morelowy z żelującym cukrem bez pestek

morele mają dużo witamin, których tak bardzo brakuje zimą!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 39 g
163 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj morele, obierz pestki. Pokrój na małe kawałki. Zasypać cukrem

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze wymieszaj morele z cukrem i pozostaw na 1 godzinę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy dżem jest nalegany. Musisz wysterylizować słoiki i pokrywki. Dżem został zaparzony. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 6 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W razie potrzeby możesz puree mikserem lub możesz go zostawić. Kto bardziej kocha. Rozłóż jeszcze gorący dżem w słoikach, zamknij pokrywkami. i pozostaw na jeden dzień w pokoju do ostygnięcia. Schłodzony dżem przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Cukier żelujący - 398   kcal/100g

Podobne przepisy