skład / składniki
metoda gotowania
1. Zmiel twaróg przez sito lub ubij w pastę za pomocą blendera (odpowiednia jest również maszynka do mięsa).
2. Dodaj cukier, jajko i szczyptę soli do twarogu. Dobrze ubij, aż będzie gładka.
3. Dodaj semolinę i olej. Wymieszać.
4. Dodaj mąkę (lepiej przesiać) i wymieszaj. Włóż gotowe ciasto do torby i lodówki na 1 godzinę.
5. Umyj truskawki i usuń kucyki. Wysusz jagodę.
6. Ciasto po lodówce obtoczyć w mące, uformować kiełbasę i pokroić na 10-12 części. Zanurz każdą część w mące i zamień w tortillę. Połóż truskawki na tortillach i delikatnie naciskając ciasto na jagodę, uformuj kulki-pierogi. Zwiń je w mąkę, aby nie przykleiły się do talerza lub stołu.
7. Zagotuj wodę, dodaj trochę soli. Ostrożnie włóż półfabrykaty do pierogów do wody, pozwól im się zagotować, delikatnie podważ je, jeśli przykleiły się do dna. Gdy się pojawią, gotuj przez 2-3 minuty przy słabym gotowaniu. W bulgoczącej wodzie ciasto może się rozerwać lub rozerwać na kawałki.
8. Przygotuj bułkę tartą, płatki kokosowe lub posiekaj ciasteczka, aby obtoczyć pierogi.
9. Zawiń gorące pierogi w okruchy. Tak ładniej.
Udekoruj miętą, bitą śmietaną. Podawać ze śmietaną, lodami, miodem, dżemami...
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g