pierogi twarogowe z truskawkami

pierogi twarogowe z truskawkami-proste, smaczne, piękne! Czeskie leniwe pierogi świetnie sprawdzą się na brunch lub popołudniową przekąskę! Po prostu spróbuj - i od razu zakochasz się w tej pyszności!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 56 % 23 g
195 kcal
IG: 9 / 17 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Zmiel twaróg przez sito lub ubij w pastę za pomocą blendera (odpowiednia jest również maszynka do mięsa).
2. Dodaj cukier, jajko i szczyptę soli do twarogu. Dobrze ubij, aż będzie gładka.
3. Dodaj semolinę i olej. Wymieszać.
4. Dodaj mąkę (lepiej przesiać) i wymieszaj. Włóż gotowe ciasto do torby i lodówki na 1 godzinę.
5. Umyj truskawki i usuń kucyki. Wysusz jagodę.
6. Ciasto po lodówce obtoczyć w mące, uformować kiełbasę i pokroić na 10-12 części. Zanurz każdą część w mące i zamień w tortillę. Połóż truskawki na tortillach i delikatnie naciskając ciasto na jagodę, uformuj kulki-pierogi. Zwiń je w mąkę, aby nie przykleiły się do talerza lub stołu.
7. Zagotuj wodę, dodaj trochę soli. Ostrożnie włóż półfabrykaty do pierogów do wody, pozwól im się zagotować, delikatnie podważ je, jeśli przykleiły się do dna. Gdy się pojawią, gotuj przez 2-3 minuty przy słabym gotowaniu. W bulgoczącej wodzie ciasto może się rozerwać lub rozerwać na kawałki.
8. Przygotuj bułkę tartą, płatki kokosowe lub posiekaj ciasteczka, aby obtoczyć pierogi.
9. Zawiń gorące pierogi w okruchy. Tak ładniej.
Udekoruj miętą, bitą śmietaną. Podawać ze śmietaną, lodami, miodem, dżemami...
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy