skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie jest dość proste:
- masło zmiękczamy w kuchence mikrofalowej (lub po prostu pozostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej);
- twaróg wkładamy do miski, dodajemy cukier puder, przecieramy widelcem;
- dodaj zmiękczone masło i wlej śmietanę w częściach (nie wlewaj wszystkiego na raz, ponieważ masa może stać się zbyt płynna i nie plastyczna), wymieszaj, kontrolując gęstość mieszanki (będziesz musiał uformować z niej ser, więc powinien być dobrze wyrzeźbiony);
- tworzymy sery, wysyłamy do zamrażarki na 15-20 minut.
jeśli z jakiegoś powodu nie dajesz dziecku czekolady, możesz zaoferować sery już w tej formie.
do glazury rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, dodaj śmietanę, wymieszaj.
wyjmujemy zamrożony ser, "topimy" je w polewie czekoladowej, układamy na pergaminie i biegamy do lodówki na 1 godzinę, aby lukier szybko się zestalił.
wszystko, możesz cieszyć się zarówno dorosłymi, jak i dziećmi!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g