żelki do żucia

ulubiona uczta dorosłych i dzieci w domu! Nawet nasz dziadek uwielbia gumę do żucia, nie wspominając o wszystkich innych członkach rodziny)) przygotowujemy ją samodzielnie od dłuższego czasu, szczególnie w weekendy, aby były jaśniejsze i przyjemniejsze. Spróbuj i ugotować taki przysmak i zaskoczyć swoją rodzinę.
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 22 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 33 % 12 g
151 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 40 min

w misce z wysokim bokiem wymieszaj cukier, żelatynę, galaretkę owocową, kwas cytrynowy.

wlej wodę do rondla, zagotuj. Wlej suche składniki do wrzącej wody, wymieszaj trzepaczką (jest to ważne ,ponieważ tylko pomoże "poradzić sobie" z możliwymi grudkami).

wymieszaj masę, aż będzie gładka i gotuj przez 3 minuty, a następnie wlej do dowolnego pojemnika (mam zwykły pojemnik do przechowywania produktów sypkich).

gdy masa ostygnie do temperatury pokojowej, pojemnik można przechowywać w lodówce.

po 2-3 godzinach wyjmujemy marmoladę, wyjmujemy z pojemnika, kroimy w kostkę, zwijamy w cukier puder.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy