żelki do żucia
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
w misce z wysokim bokiem wymieszaj cukier, żelatynę, galaretkę owocową, kwas cytrynowy.
wlej wodę do rondla, zagotuj. Wlej suche składniki do wrzącej wody, wymieszaj trzepaczką (jest to ważne ,ponieważ tylko pomoże "poradzić sobie" z możliwymi grudkami).
wymieszaj masę, aż będzie gładka i gotuj przez 3 minuty, a następnie wlej do dowolnego pojemnika (mam zwykły pojemnik do przechowywania produktów sypkich).
gdy masa ostygnie do temperatury pokojowej, pojemnik można przechowywać w lodówce.
po 2-3 godzinach wyjmujemy marmoladę, wyjmujemy z pojemnika, kroimy w kostkę, zwijamy w cukier puder.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g