żurawinowo-borówkowy mors

Spróbuj pysznego orzeźwiającego napoju z jagód! Sok żurawinowo-borówkowy to nie tylko pyszny napój, ale także bardzo przydatny, ponieważ miód i imbir są dodawane do soku podczas gotowania. Żurawina i borówka brusznica są również magazynem witamin i pierwiastków śladowych. Warto spróbować!
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
41 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Wlej cukier do rondla, dodaj imbir, po oczyszczeniu i pokrojeniu na talerze.
2. Wlej wrzącą wodę, wymieszaj, pozwól cukrowi całkowicie się rozpuścić.
3. Za pomocą blendera posiekaj żurawinę i borówki brusznicy, połóż na sicie. Zostawiamy sok i wysyłamy fusy do rondla ze słodką wodą.
4. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia.
5. Gorący syrop filtrujemy przez sito i łączymy z sokiem żurawinowym pozostawionym po zmieleniu jagód blenderem.
6. Dodaj miód, wymieszaj.
7. Schłodzić gotowy napój owocowy, a następnie wysłać do lodówki na godzinę, ponieważ tradycyjnie podaje się go na zimno.

wlej napój owocowy do szklanek i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy