żurawinowo-borówkowy mors
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej cukier do rondla, dodaj imbir, po oczyszczeniu i pokrojeniu na talerze.
2. Wlej wrzącą wodę, wymieszaj, pozwól cukrowi całkowicie się rozpuścić.
3. Za pomocą blendera posiekaj żurawinę i borówki brusznicy, połóż na sicie. Zostawiamy sok i wysyłamy fusy do rondla ze słodką wodą.
4. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia.
5. Gorący syrop filtrujemy przez sito i łączymy z sokiem żurawinowym pozostawionym po zmieleniu jagód blenderem.
6. Dodaj miód, wymieszaj.
7. Schłodzić gotowy napój owocowy, a następnie wysłać do lodówki na godzinę, ponieważ tradycyjnie podaje się go na zimno.
wlej napój owocowy do szklanek i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g