Kharcho wołowe z papryką i orzechami włoskimi

Przygotuj słynną zupę, której wielu udało się pokochać! Kto nie słyszał o zupie Kharcho? To słynne danie jest szanowane w mojej rodzinie. Zupa jest pikantna, bogata, aromatyczna, z ostrzycą. Musimy spróbować!
Płatek śnieguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 30 % 12 g
233 kcal
IG: 36 / 64 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

dokładnie umyj wołowinę, włóż do rondla, dodaj liść laurowy, napełnij zimną wodą do góry i gotuj po gotowaniu przez półtorej do dwóch godzin, usuwając powstałą pianę.

obierz cebulę, Usuń strąk nasion z pieprzu. Warzywa myjemy i drobno kroimy, a następnie smażymy na oleju roślinnym. Dodaj koncentrat pomidorowy do smażonych warzyw, wymieszaj.

posiekaj orzechy na okruchy w dowolny dogodny sposób (dla mnie nie ma to jak Blender). Obierz czosnek i wyciśnij przez prasę do okruchów orzechów, wymieszaj i dodaj do opiekania, usuwając go z ognia.

bulion przefiltruj przez sito dla przejrzystości, pokrój mięso na porcje i wróć do przecedzonego bulionu.

Wyślij patelnię z powrotem do ognia, a gdy bulion się zagotuje, wlej ryż.
po 10-15 minutach włóż sos tkemali, tosty z orzechami, mieloną czerwoną paprykę, chmiel-suneli, sól do zupy. Umyj kolendrę, drobno posiekaj, Wyślij do Kharcho. Gotuj przez kolejne pięć minut i usuń z ognia.

przykryj zupę kharcho pokrywką i pozwól jej się zaparzyć.

po 20-30 minutach danie można rozlać na talerze i podawać.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g

Podobne przepisy