skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie umyj wołowinę, włóż do rondla, dodaj liść laurowy, napełnij zimną wodą do góry i gotuj po gotowaniu przez półtorej do dwóch godzin, usuwając powstałą pianę.
obierz cebulę, Usuń strąk nasion z pieprzu. Warzywa myjemy i drobno kroimy, a następnie smażymy na oleju roślinnym. Dodaj koncentrat pomidorowy do smażonych warzyw, wymieszaj.
posiekaj orzechy na okruchy w dowolny dogodny sposób (dla mnie nie ma to jak Blender). Obierz czosnek i wyciśnij przez prasę do okruchów orzechów, wymieszaj i dodaj do opiekania, usuwając go z ognia.
bulion przefiltruj przez sito dla przejrzystości, pokrój mięso na porcje i wróć do przecedzonego bulionu.
Wyślij patelnię z powrotem do ognia, a gdy bulion się zagotuje, wlej ryż.
po 10-15 minutach włóż sos tkemali, tosty z orzechami, mieloną czerwoną paprykę, chmiel-suneli, sól do zupy. Umyj kolendrę, drobno posiekaj, Wyślij do Kharcho. Gotuj przez kolejne pięć minut i usuń z ognia.
przykryj zupę kharcho pokrywką i pozwól jej się zaparzyć.
po 20-30 minutach danie można rozlać na talerze i podawać.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g