skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj fasolę szparagową i pokrój każdy strąk na segmenty około 3-4 cm, a następnie gotuj fasolę przez 5-7 minut w osolonej wodzie.
2. Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki w pierścienie.
3. Obierz i zetrzyj marchewki.
4. Obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce i połącz w jednym pojemniku z marchewką i cebulą.
5. Wlej zmielony pieprz do miski z warzywami, a także dodaj tam kolendrę.
6. Przygotuj marynatę:
- wlej wodę do rondla, dodaj olej roślinny i ocet jabłkowy;
- wlej cukier i sól, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i goździki;
- wysyłamy patelnię do ognia i doprowadzamy do wrzenia, usuwamy z ognia.
7. W czystym sterylnym słoiku kładziemy fasolę i posiekane warzywa warstwami, po czym napełniamy wszystko wrzącą marynatą, zwijamy pokrywkę.
izolujemy słoik ciepłym ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie, a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Fasola szparagowa - 47 kcal/100g