Sałatka męska kaprys z kurczakiem i grzybami

jasny, piękny, łatwy do zrobienia i bardzo smaczny! Sałatka męska kaprys z kurczakiem i grzybami ma swoją nazwę z jakiegoś powodu: jej przygotowanie obejmuje trzy podstawowe zasady-szybkie, satysfakcjonujące i smaczne. Ta sałatka pozwoli każdej gospodyni nakarmić najbardziej wymagającego mężczyznę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 9 % 2 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę męski kaprys z kurczakiem i grzybami? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Kurczaka można zastąpić dowolnym innym mięsem, takim jak indyk, wołowina lub wieprzowina. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku zmieni się zawartość kalorii i czas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Posyp kurczaka przyprawami i pozostaw do marynowania przez 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę i smaż, mieszając, przez 3-4 minuty, aż będzie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj filety z kurczaka do cebuli i smaż wszystko razem, mieszając, aż uzyskasz jasnozłoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce. Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Możesz zetrzeć żółtka natychmiast lub bezpośrednio na sałatkę, wtedy będą bardziej przewiewne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj koperek, strząśnij z wody i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład pietruszką, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń grzyby miodowe z solanki i osusz. Oprócz grzybów możesz użyć innych grzybów, w tym pieczarek. Grzyby mogą być marynowane lub smażone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ustaw pierścień do gotowania na talerzu. Ułóż kurczaka z cebulą i ubij. Posyp kurczaka majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż starte białka następną warstwą i polej je majonezem. Jeśli chcesz, możesz posolić niektóre warstwy, ale zwykle nie doprawiam sałatek majonezem, wystarczy majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż starte żółtka na białkach, a także polej majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp sałatkę posiekanymi ziołami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż marynowane grzyby na środku kopru. Włóż sałatę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Jeśli nie chcesz układać sałatki w pierścieniu, możesz natychmiast podać ją w salaterce. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy