skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę męski kaprys z kurczakiem i grzybami? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Kurczaka można zastąpić dowolnym innym mięsem, takim jak indyk, wołowina lub wieprzowina. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku zmieni się zawartość kalorii i czas gotowania.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Posyp kurczaka przyprawami i pozostaw do marynowania przez 20 minut.
Krok 3:
Pokrój cebulę w kostkę.
Krok 4:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę i smaż, mieszając, przez 3-4 minuty, aż będzie przezroczysta.
Krok 5:
Dodaj filety z kurczaka do cebuli i smaż wszystko razem, mieszając, aż uzyskasz jasnozłoty kolor.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce. Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Możesz zetrzeć żółtka natychmiast lub bezpośrednio na sałatkę, wtedy będą bardziej przewiewne.
Krok 7:
Umyj koperek, strząśnij z wody i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład pietruszką, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 8:
Usuń grzyby miodowe z solanki i osusz. Oprócz grzybów możesz użyć innych grzybów, w tym pieczarek. Grzyby mogą być marynowane lub smażone.
Krok 9:
Ustaw pierścień do gotowania na talerzu. Ułóż kurczaka z cebulą i ubij. Posyp kurczaka majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.
Krok 10:
Rozłóż starte białka następną warstwą i polej je majonezem. Jeśli chcesz, możesz posolić niektóre warstwy, ale zwykle nie doprawiam sałatek majonezem, wystarczy majonez.
Krok 11:
Połóż starte żółtka na białkach, a także polej majonezem.
Krok 12:
Posyp sałatkę posiekanymi ziołami.
Krok 13:
Połóż marynowane grzyby na środku kopru. Włóż sałatę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.
Krok 14:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Jeśli nie chcesz układać sałatki w pierścieniu, możesz natychmiast podać ją w salaterce. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g