skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ciasto robimy w tradycyjny sposób-wlewamy mąkę na wzgórze, dodajemy do niego jajka, wodę i sól.Obliczanie płynu - 2 szklanki na 1 kg mąki. I zagnieść strome ciasto. Dla lepszego wałkowania ciasto należy odstawić na chwilę-na 15 minut.
Krok 3:
Gotowanie mięsa mielonego na pierogi. Mięso kroimy na kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z drobnym grillem lub kombajnem z największą prędkością. Dodaj sól, pieprz, prawie całą szklankę wody i cebulę skręconą w maszynce do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz dodać drobno starte surowe ziemniaki.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto (możesz posmarować je ubitym jajkiem, wtedy wygodnie będzie ścisnąć krawędzie). Wytnij kubki szklanką.
Krok 5:
Łyżeczką rozprowadzamy mięso mielone na kubkach.
Krok 6:
Składamy kubki z mięsem mielonym na pół i mocno szczypamy wzdłuż krawędzi.
Krok 7:
Końcówki, również sklejamy ze sobą-nadajemy tradycyjny kształt pierogów.
Krok 8:
Podpalamy garnek z wodą, doprowadzamy do wrzenia, solimy do smaku. I zanurz pierogi we wrzącej wodzie. Kiedy pierogi wypłyną, są policz gotowe. Możesz pozwolić im gotować przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wyjmij łyżką cedzakową i podawaj na gorąco.
Krok 9:
Podając osobno, umieść śmietanę, stopione masło, ostry sos i ocet. Możesz podać drobno posiekane warzywa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g