zupa jarzynowa z kapustą i kaszą jaglaną
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj i osusz warzywa. Umyj proso i posortuj.
Krok 2:
Posiekaj kapustę.
Krok 3:
Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 5:
Pokrój paprykę w paski.
Krok 6:
Brokuły rozłożyć na różyczki.
Krok 7:
W garnku włóż ziemniaki, kapustę, marchewkę i brokuły oraz paprykę. Wlać 2 litry wody. Sól, pieprz i gotuj przez około 50 minut. 10 minut przed gotowością dodaj proso i pomidory. Pozostaw zupę pod przykryciem na około 10 minut i wlej do talerzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g