Zupa jarzynowa z kapustą i kaszą jaglaną

Łatwa letnia zupa warzywna dla szczupłej sylwetki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
25 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj i osusz warzywa. Umyj proso i posortuj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paprykę w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Brokuły rozłożyć na różyczki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W garnku włóż ziemniaki, kapustę, marchewkę i brokuły oraz paprykę. Wlać 2 litry wody. Sól, pieprz i gotuj przez około 50 minut. 10 minut przed gotowością dodaj proso i pomidory. Pozostaw zupę pod przykryciem na około 10 minut i wlej do talerzy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy