skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze opłucz ryż w zimnej wodzie. Odcedź, włóż ryż do rondla, dodaj trochę soli, zalej wodą w stosunku 1 do 4 i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia bez przykrycia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
2. Pokrój cebulę, filet z kurczaka, paprykę w drobną kostkę. Pokrój bakłażana w cienkie podłużne języki. Pokrój kawałki w drobną kostkę. Przekręć pomidory do maszynki do mięsa lub pokrój w kostkę (wtedy lepiej zdjąć skórkę).
3. Dodaj plastry bakłażana, włóż do pojemnika do kuchenki mikrofalowej z pokrywką i doprowadź do miękkości i półproduktu. Bakłażany można również smażyć na patelni z olejem lub doprowadzić do stanu w piekarniku, nadal można gotować w podwójnym bojlerze.
4. Rozgrzej trochę oleju na patelni i smaż kurczaka (2-3 minuty, ciągle mieszając, aż zmieni kolor). Usuń mięso z patelni.
5. W razie potrzeby dodaj olej na patelnię i ułóż cebulę. Dodaj, wymieszaj. Cebula da sok, a Ty zbierzesz sadzę z mięsa na cebulę. Tak smakuje lepiej. Doprowadź cebulę do półprzezroczystości. Dodaj paprykę, wymieszaj, gotuj przez minutę i dodaj kostki bakłażana. Mieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
6. Wróć kurczaka do warzyw, wymieszaj i dodaj przecier pomidorowy. Jeśli pomidory są pokrojone w kostkę, umieść je na patelni w tym samym czasie, co bakłażan. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj, podgrzej.
7. Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i spłucz. Pozwól wodzie spłynąć.
8. Na patelni ułóż paski bakłażana promieniami, aby zakryć wszystkie ściany. Połowa każdego paska powinna swobodnie zwisać za boki. Połóż warzywa z kurczakiem na bakłażanie i spłaszcz. Następna warstwa to ryż. Spłaszcz i przykryj wiszącymi paskami bakłażana. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Po 10 minutach w piekarniku posmaruj bakłażany oliwą z oliwek.
9. Wyjmij gotowe danie z piekarnika, przykryj dużym talerzem do podania i odwróć ryż z kurczakiem w bakłażanie na talerz, zdejmij patelnię.
10. Aby udekorować, ułóż natkę pietruszki w kółko, a spirale słodkiej papryki na środku. Aby papryka była dobrze zwinięta, gotuj przez minutę, piecz przez 2 minuty lub trzymaj do miękkości w kuchence mikrofalowej. Idealna jest również marynowana papryka.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Dziki ryż - 357 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g