makaron Bolognese z mielonym mięsem, parmezanem i czerwonym winem

wykwintne włoskie danie w Twojej kuchni jest prawdziwe! Dlaczego nie zadowolić siebie i krewnych pysznym makaronem Bolognese? Aby to zrobić, nie musisz jechać do Włoch, ponieważ możesz ugotować pikantne danie w domu. Wszystko jest więc bardzo proste, postępuj zgodnie z przepisem, który zaproponowałem i ciesz się niesamowicie pysznym makaronem w gęstym sosie: ) w naszej rodzinie to danie jest odwiecznym faworytem!
AnastasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 43 % 13 g
185 kcal
IG: 23 / 77 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Przygotuj warzywa: cebulę, marchewkę, czosnek, seler, myjąc je i obierając. Pokrój wszystko (cebulę, seler, czosnek) tak małe, jak to możliwe, a trzy marchewki na drobnej tarce.

2. Na oliwie z oliwek smażymy posiekane warzywa przez 5 minut, następnie dodajemy pokrojony w cienkie paski boczek i smażymy na złoty kolor.

3. Rozłóż mięso mielone, ugniataj widelcem, smaż przez 5 minut (możesz skupić się na Kolorze - powinien stać się szarawy), następnie wlej wino i gotuj na wolnym ogniu, aż całkowicie odparuje.

4. Na tym etapie Wprowadzamy bulion (można go zastąpić wodą) i pomidory we własnym soku (jeśli pomidory są kwaśne, wskazane będzie dostosowanie smaku za pomocą dodatku cukru). Włóż sól, zioła prowansalskie, wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 60 minut. W procesie duszenia konieczne jest mieszanie sosu, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo przypalenia.

5. Ugotuj makaron (należy to zrobić 15-20 minut przed gotowaniem sosu) w osolonej wodzie, wrzuć do durszlaka.

podawaj danie w ten sposób: połóż makaron na talerzu, posyp sosem, posyp startym parmezanem, a także udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.

wkrótce zacznij degustować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy