skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj warzywa: cebulę, marchewkę, czosnek, seler, myjąc je i obierając. Pokrój wszystko (cebulę, seler, czosnek) tak małe, jak to możliwe, a trzy marchewki na drobnej tarce.
2. Na oliwie z oliwek smażymy posiekane warzywa przez 5 minut, następnie dodajemy pokrojony w cienkie paski boczek i smażymy na złoty kolor.
3. Rozłóż mięso mielone, ugniataj widelcem, smaż przez 5 minut (możesz skupić się na Kolorze - powinien stać się szarawy), następnie wlej wino i gotuj na wolnym ogniu, aż całkowicie odparuje.
4. Na tym etapie Wprowadzamy bulion (można go zastąpić wodą) i pomidory we własnym soku (jeśli pomidory są kwaśne, wskazane będzie dostosowanie smaku za pomocą dodatku cukru). Włóż sól, zioła prowansalskie, wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 60 minut. W procesie duszenia konieczne jest mieszanie sosu, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo przypalenia.
5. Ugotuj makaron (należy to zrobić 15-20 minut przed gotowaniem sosu) w osolonej wodzie, wrzuć do durszlaka.
podawaj danie w ten sposób: połóż makaron na talerzu, posyp sosem, posyp startym parmezanem, a także udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.
wkrótce zacznij degustować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g