sos holenderski do ryb

sos holenderski dobrze pasuje do ryb i gotowanych warzyw!
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 79 % 30 g
węglowodany 3 % 1 g
261 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej wodę do miski, dodaj żółtka, sól, ocet (lub sok z cytryny), pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystko dobrze wymieszaj i umieść w łaźni wodnej na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciągle mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Osobno roztop masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej masło cienkim strumieniem i zdejmij z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj na ciepło. Sos "holenderski" dobrze nadaje się do ryb i gotowanych warzyw. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy