sos holenderski do ryb
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej wodę do miski, dodaj żółtka, sól, ocet (lub sok z cytryny), pieprz.
Krok 2:
Wszystko dobrze wymieszaj i umieść w łaźni wodnej na średnim ogniu.
Krok 3:
Ciągle mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Osobno roztop masło.
Krok 4:
Wlej masło cienkim strumieniem i zdejmij z ognia.
Krok 5:
Podawaj na ciepło. Sos "holenderski" dobrze nadaje się do ryb i gotowanych warzyw. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g