herbata garam masala
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Cynamon, kardamon, ziarna pieprzu, Zira, kolendra, goździki, kminek, gałka muszkatołowa mieszamy w moździerzu. Zmiel te przyprawy w postaci całych ziaren.
2. Garam masala, a także przygotowaną mieszankę przypraw, wlewamy do rondla, wlewamy wodę i doprowadzając do wrzenia, trzymamy w ogniu przez 1 minutę, po czym dodajemy czarną herbatę i gotujemy przez kolejną 1 minutę.
3. Wlej mleko, wlej cukier i dodaj liście laurowe. Gotuj przez 1 minutę.
4. Filtruj powstały napój przez sito.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Garam Masala - 379 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal / 100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g