herbata garam masala

Przygotuj niesamowity napój z kuchni indyjskiej! Garam Massala Chai to herbata, której musisz spróbować! Napój doprawiony dużą ilością przypraw zapewni niezapomniany smak, niesamowite ciepło oraz poprawi nastrój i samopoczucie.
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 72 % 13 g
85 kcal
IG: 38 / 0 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Cynamon, kardamon, ziarna pieprzu, Zira, kolendra, goździki, kminek, gałka muszkatołowa mieszamy w moździerzu. Zmiel te przyprawy w postaci całych ziaren.
2. Garam masala, a także przygotowaną mieszankę przypraw, wlewamy do rondla, wlewamy wodę i doprowadzając do wrzenia, trzymamy w ogniu przez 1 minutę, po czym dodajemy czarną herbatę i gotujemy przez kolejną 1 minutę.
3. Wlej mleko, wlej cukier i dodaj liście laurowe. Gotuj przez 1 minutę.
4. Filtruj powstały napój przez sito.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Garam Masala - 379   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal / 100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy