sos tkemali z zielonej śliwki do kebaba

pyszny pikantny sos. Przygotuj arcydzieło kuchni gruzińskiej! Zielony sos tkemali nada nowy smak ulubionym potrawom z mięsa, ryb, ziemniaków. Ten przepis należy do kategorii "wiosennych", ponieważ składniki mają charakter sezonowy. Nie przegap chwili - pamiętaj, aby zrobić tkemali z zielonej śmietany.
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 79 % 11 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

umyj śliwki, włóż do rondla, dodaj trochę wody (dosłownie 150 ml), zagotuj (naszym zadaniem jest zmiękczenie owoców), gotuj przez 10 minut. Następnie zmiel śliwki przez duże sito, aby oddzielić miąższ od kości.

spłucz kolendrę, miętę, anyż. Obierz czosnek. Rozłóż przygotowane zioła, czosnek, pieprz w gąszczu blendera i posiekaj. Rozłóż puree z zielonych śliwek na powstałej pikantnej mieszance, dodaj sól i ponownie wymieszaj wszystko za pomocą blendera.

sos tkemali jest gotowy! Używaj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g

Podobne przepisy