skład / składniki
metoda gotowania
najpierw ugotuj ryż, pozwól mu ostygnąć.
posiekaj kapustę, przenieś do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą. Zamykając pokrywkę, pozostaw do gotowania na parze.
obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewkę. Smażyć na oleju roślinnym, aż cebula będzie przezroczysta i miękka-dosłownie 2-3 minuty.
po 10 minutach spuść wodę z kapusty, dobrze ją wyciśnij, włóż do miski, dodaj mięso mielone, ryż i gotowe tosty. Tutaj rozbijamy jajko, solimy i dokładnie mieszamy.
w osobnym pojemniku łączymy koncentrat pomidorowy ze śmietaną (60 g) i wrzącą wodą, dodajemy pieprz i liść laurowy.
mokrymi rękami formujemy gołąbki, nadając im owalny kształt. Rozłóż w naczyniu do pieczenia z wysokim bokiem. Wlać przygotowany sos, aby pokryć gołąbki 2/3 objętości.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyślij do niego gołąbki na 40-45 minut.
podawaj gotowe danie na stole na gorąco, polewając pozostałą śmietaną i dekorując świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g