leniwe gołąbki z mielonym mięsem w sosie pomidorowo-śmietanowym w piekarniku

tradycyjne danie z leniwym przepisem. Ciesz się rodziną! Gołąbki kochają wszystko. Wiele osób pamięta to obfite danie z dzieciństwa. A kiedy nie mam czasu, gotuję & quot; leniwe & quot; gołąbki-to szybkie i ogólnie bardzo proste. Ich smak jest taki sam i wygląda pięknie, apetycznie. Proponuję spróbować tego dania dla Ciebie.
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 31 % 9 g
186 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

najpierw ugotuj ryż, pozwól mu ostygnąć.

posiekaj kapustę, przenieś do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą. Zamykając pokrywkę, pozostaw do gotowania na parze.

obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewkę. Smażyć na oleju roślinnym, aż cebula będzie przezroczysta i miękka-dosłownie 2-3 minuty.

po 10 minutach spuść wodę z kapusty, dobrze ją wyciśnij, włóż do miski, dodaj mięso mielone, ryż i gotowe tosty. Tutaj rozbijamy jajko, solimy i dokładnie mieszamy.

w osobnym pojemniku łączymy koncentrat pomidorowy ze śmietaną (60 g) i wrzącą wodą, dodajemy pieprz i liść laurowy.

mokrymi rękami formujemy gołąbki, nadając im owalny kształt. Rozłóż w naczyniu do pieczenia z wysokim bokiem. Wlać przygotowany sos, aby pokryć gołąbki 2/3 objętości.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyślij do niego gołąbki na 40-45 minut.

podawaj gotowe danie na stole na gorąco, polewając pozostałą śmietaną i dekorując świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy