Kharcho Classic z wieprzowiny

wspaniałe danie dla koneserów kuchni gruzińskiej. Mój mąż uwielbia pikantne, a zupa kharcho jest na czele ulubionych potraw. Nie mam też nic przeciwko bogatej, aromatycznej, pikantnej zupie z mięsem. Gruzini wolą gotować kharcho z jagnięciny lub wołowiny, a ja proponuję zrobić mały wyjątek od reguły i ugotować danie z wieprzowiny. Spróbuj, to takie pyszne!
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 33 % 4 g
68 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Myjemy wieprzowinę pod bieżącą wodą, kroimy na porcje. Włóż do rondla, napełnij zimną wodą i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowany.

2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju słonecznikowym, aż będzie przezroczysta, a następnie wkładamy do bulionu.

3. Ryż myjemy 3 razy, aż będzie czysta woda, a także wkładamy do bulionu.

3. Pomidory myjemy, parzymy wrzącą wodą, usuwamy skórę. Pomidory kroimy w drobną kostkę.

4. Zmiel orzechy włoskie za pomocą blendera.

5. Przygotowane pomidory wkładamy do bulionu wraz z koncentratem pomidorowym, gotujemy przez 15 minut.

6. Na tym etapie dodaj sól, przygotowane orzechy, sos tkemali, drobno posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek, liść laurowy i chmiel-suneli. A także nie zapomnij o czerwonej i czarnej papryce (w końcu mamy pikantne danie), papryce i chili. Czekamy 5 minut i usuwamy patelnię z ognia.

zupę kharcho można podawać na stole!

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g

Podobne przepisy