klasyczna zupa z kurczaka kharcho z koncentratem pomidorowym i kolendrą

bogata zupa mięsna na lunch. Niesamowicie pyszne! . Zupa kharcho, która pojawiła się w rozległej Gruzji, od dawna jest kochana przez wszystkich Europejczyków. Ugotujmy razem Kharcho i zorganizujmy obiad po gruzińsku)
rachelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 31 % 4 g
76 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

umyj kurczaka (zwykle biorę udko z kurczaka), włóż do rondla, zalej wodą, zagotuj. Po ugotowaniu mięsa przez 5 minut spuść bulion i zalej go nową zimną wodą (jeśli kurczak jest domowej roboty, nie można tego zrobić).

gotuj bulion przez około 20 minut (nie zapomnij usunąć piany), a następnie dodaj do niego warzywa:
- łodygi i korzeń pietruszki, kolendra (nie trzeba siekać);
- obrane marchewki pokrojone na kilka kawałków;
- cała cebula (obrana);
- liść laurowy, ziarna pieprzu.

gotuj bulion na minimalnym ogniu przez pół godziny, a następnie usuń z niego wszystkie warzywa, zioła i mięso, przefiltruj przez sito.

Przywróć odcedzony bulion do ognia, zagotuj i dodaj wstępnie obrane i pokrojone ziemniaki. Po 15 minutach dodaj dokładnie umyty ryż (spłucz kilka razy - do czystej wody) i gotuj przez 20 minut.

w międzyczasie obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju roślinnym przez 5 minut. Następnie dodaj kurczaka (po oddzieleniu mięsa od kości i pokrojeniu na małe kawałki), trzymaj w ogniu przez kolejne 2 minuty, mieszając. Wzbogacamy smażenie przyprawami: chmiel-suneli, kolendrą, czerwonym i czarnym pieprzem, papryką, a także koncentratem pomidorowym i oczywiście solą.

pomidory parzymy wrzącą wodą, usuwamy skórę i siekamy blenderem. Dodaj do patelni do mięsa, a także wlej bulion (1 szklanka), wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut pod pokrywką.

5 minut przed gotowaniem ryżu włóż zawartość patelni do bulionu, dodaj posiekane orzechy włoskie, sos tkemali, wyciśnij czosnek przez prasę, sól do smaku.

pozwól Kharcho parzyć przez 15-20 minut i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy