skład / składniki
metoda gotowania
umyj kurczaka (zwykle biorę udko z kurczaka), włóż do rondla, zalej wodą, zagotuj. Po ugotowaniu mięsa przez 5 minut spuść bulion i zalej go nową zimną wodą (jeśli kurczak jest domowej roboty, nie można tego zrobić).
gotuj bulion przez około 20 minut (nie zapomnij usunąć piany), a następnie dodaj do niego warzywa:
- łodygi i korzeń pietruszki, kolendra (nie trzeba siekać);
- obrane marchewki pokrojone na kilka kawałków;
- cała cebula (obrana);
- liść laurowy, ziarna pieprzu.
gotuj bulion na minimalnym ogniu przez pół godziny, a następnie usuń z niego wszystkie warzywa, zioła i mięso, przefiltruj przez sito.
Przywróć odcedzony bulion do ognia, zagotuj i dodaj wstępnie obrane i pokrojone ziemniaki. Po 15 minutach dodaj dokładnie umyty ryż (spłucz kilka razy - do czystej wody) i gotuj przez 20 minut.
w międzyczasie obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju roślinnym przez 5 minut. Następnie dodaj kurczaka (po oddzieleniu mięsa od kości i pokrojeniu na małe kawałki), trzymaj w ogniu przez kolejne 2 minuty, mieszając. Wzbogacamy smażenie przyprawami: chmiel-suneli, kolendrą, czerwonym i czarnym pieprzem, papryką, a także koncentratem pomidorowym i oczywiście solą.
pomidory parzymy wrzącą wodą, usuwamy skórę i siekamy blenderem. Dodaj do patelni do mięsa, a także wlej bulion (1 szklanka), wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut pod pokrywką.
5 minut przed gotowaniem ryżu włóż zawartość patelni do bulionu, dodaj posiekane orzechy włoskie, sos tkemali, wyciśnij czosnek przez prasę, sól do smaku.
pozwól Kharcho parzyć przez 15-20 minut i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g