marmolada z agarem agarowym

Zachwyć dzieci domowymi słodyczami! Proste i smaczne! Wszyscy wiedzą, jak bardzo dzieci uwielbiają słodycze, moje nie są wyjątkiem. Staram się jak najlepiej przygotowywać smakołyki w domu, aby mniej szturchać dzieci chemią. Oferuję jeden z uniwersalnych przepisów na domowe marmolady, które można podawać nawet najmłodszym. Możesz gotować z dowolnym sokiem, ale opisuję proces przygotowywania marmolady z soku pomarańczowego.
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 32 g
129 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 25 min

pierwszym zadaniem jest wyciśnięcie soku z pomarańczy. Zrób to w dowolny sposób. Wyjście z określonej ilości powinno uzyskać 400 ml soku.

połącz większość soku pomarańczowego (około 300 g) z agarem agarowym, pozostaw na pół godziny.

następnie połącz resztę soku z cukrem i podgrzej na ogniu, doprowadzając do wrzenia. Tutaj dodaj sok z agarem agarowym i doprowadzając masę do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut.

zdejmij masę z ognia, odstaw na około 10 minut, wlej do foremek. Gdy Marmolada osiągnie temperaturę pokojową, wyślij ją do lodówki.

możesz jeść po kilku godzinach, ostrożnie wyjmując żelki, ale lepiej oczywiście wytrzymać kilka dni, pozostawiając przysmak w temperaturze pokojowej.

ciesz się zabawą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy