dżem z cukinii z cytrusami

niezwykły dżem-doskonały smak i wspaniały aromat! Czy próbowałeś jeszcze dżemu z cukinii? Radzę gotować! Robię dżem z dodatkiem cytrusów. To sprawia, że jest tak niezwykły i pikantny, że chcesz go raz po raz traktować. Ulubiony dżem wszystkich naszych gości :)
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 39 g
156 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 25 min

1. Cukinia jest obrana ze skóry i nasion, zmielona do stanu puree za pomocą maszynki do mięsa.
2. Pomarańcze i cytryny parzymy wrzącą wodą, kroimy w plasterki (nie trzeba obierać skóry), a także przepuszczamy przez maszynę do mięsa.
3. Wymieszaj puree cytrusowe z cukinią, wlej cukier, wymieszaj. Pozostaw do całkowitego rozpuszczenia kryształów cukru (jest to około półtorej do dwóch godzin).
4. Wysyłamy masę do ognia, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając (nie ignoruj mieszania, ponieważ masa jest dość gęsta i istnieje możliwość przypalenia).
5. Ostudzić dżemem, a następnie powtórzyć tę samą procedurę jeszcze dwa razy. Sprawdzam dżem pod kątem gotowości w ten sposób: wkładam Spodek do zamrażarki na 15 minut, a następnie kapie na niego dżem: jeśli kropla się rozprzestrzeni, nadal musisz gotować, a jeśli stwardnieje, dżem jest gotowy.
6. W sterylnych słoikach kładziemy gorący dżem i hermetycznie je zamykamy.
7. Dżem wysyłamy do przechowywania na zimno.

Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy