skład / składniki
metoda gotowania
1. Cukinia jest obrana ze skóry i nasion, zmielona do stanu puree za pomocą maszynki do mięsa.
2. Pomarańcze i cytryny parzymy wrzącą wodą, kroimy w plasterki (nie trzeba obierać skóry), a także przepuszczamy przez maszynę do mięsa.
3. Wymieszaj puree cytrusowe z cukinią, wlej cukier, wymieszaj. Pozostaw do całkowitego rozpuszczenia kryształów cukru (jest to około półtorej do dwóch godzin).
4. Wysyłamy masę do ognia, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając (nie ignoruj mieszania, ponieważ masa jest dość gęsta i istnieje możliwość przypalenia).
5. Ostudzić dżemem, a następnie powtórzyć tę samą procedurę jeszcze dwa razy. Sprawdzam dżem pod kątem gotowości w ten sposób: wkładam Spodek do zamrażarki na 15 minut, a następnie kapie na niego dżem: jeśli kropla się rozprzestrzeni, nadal musisz gotować, a jeśli stwardnieje, dżem jest gotowy.
6. W sterylnych słoikach kładziemy gorący dżem i hermetycznie je zamykamy.
7. Dżem wysyłamy do przechowywania na zimno.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g