Przepiecz z ziemniakami

Zamień banalne placki z ziemniakami na ciekawsze danie! Ciasta są oczywiście smaczne, ale tak znajome i przyziemne, że nie są już intrygujące. Ale pieczywo wykonane z tych samych składników wygląda jak coś nowego. Spróbuj, zajmie to trochę czasu, a wynik jest wspaniały. Z tej ilości wychodzi 35 kawałków o pożądanej wielkości, więc jeśli masz dużo, część ciasta można zamrozić lub początkowo podzielić składniki na dwa.
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 75 % 27 g
163 kcal
IG: 32 / 0 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

wlej zsiadłe mleko do miski, dodaj śmietanę, sól, sodę, rozbij jajko, wlej oliwę z oliwek, wymieszaj. Tutaj przesiej mąkę, zagniataj ciasto. Gotowe ciasto zbieramy w Kolobok, smarujemy oliwą z oliwek, przykrywamy serwetką, odstawiamy na chwilę.

w międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla, napełniamy wodą, solimy i gotujemy.

podczas gotowania ziemniaków obierz cebulę, pokrój ją bardzo drobno, a następnie usmaż na ghee.

sprawdzamy ziemniaki pod kątem gotowości, spuszczamy wodę, dodajemy podgrzane mleko i masło. Zmiażdż ziemniaki w puree. Dodaj smażoną cebulę do gotowego puree, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe!

ciasto dzielimy na małe kawałki, zwijamy w ciastka o grubości 1 cm. Przepiekamy na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.

rozbij jajka na miskę, wstrząśnij, dodaj śmietanę, wymieszaj. Produkty smarujemy mieszanką śmietanowo-jajeczną.

wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy na złoty kolor (około 20 minut).

Przepiekacze są gotowe, możesz skosztować.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy