Użyj przepisów na pierogi, aby stworzyć niezwykłe danie. Może to być zarówno słodkie, jak i drugie danie i po prostu wspaniała przekąska. Zobacz najciekawsze odmiany ziemniaków, ciasta lub twarogu. Z nadzieniem z wiśni, truskawek, śliwek, mięsa mielonego i mięsa. Gotuj, smaż lub moczyć na parze. Przygotowanie zajmie około godziny, ale wynik jest tego wart!
pierogi są uważane za narodowe danie w Czechach i na Słowacji. Z reguły przygotowywane są z ciasta lub tłuczonych ziemniaków. Wyglądają jak małe kulki, bułka lub "kiełbasa"pokrojona w koła. Prawie każdy produkt nadaje się do nadzienia. Najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie podstawy dania, a reszta to kwestia gustu i wyobraźni. Pierogi można panierować w bułce tartej lub, jeśli podaje się je jako deser, w syropie cukrowym.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na pierogi:
ciekawy przepis:
1. Przygotuj twaróg. Preferowany jest tłuszcz.
2. Zetrzyj go na tarce lub w blenderze, aż będzie gładki.
3. Wprowadź cukier.
4. Dokładnie zagnieść.
5. Wprowadź semolinę.
6. Daj czas na zaparzenie i puchnięcie kaszy manny. Zajmie to około jednej trzeciej godziny.
7. Posyp powierzchnię roboczą mąką.
8. Rozwałkuj "kiełbasę".
9. Pokroić na kawałki.
10. Umieść wiśnię na środku każdego.
11. Uformuj piłkę.
12. Zagotuj wodę, sól.
13. Rzuć w nią pierogi.
14. Poczekaj, aż kulki wyskoczą i odstaw na około minutę.
15. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej.
16. Rozpuść masło na patelni.
17. Dodaj miód i panierkę waniliową (bułka tarta może być panierowana).
18. Wlej knedle powstałą mieszanką.
pięć najbardziej pożywnych przepisów na pierogi:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
pierogi ziemniaczane z kapustą po czesku | 1 h 30 min | 294 | +37 |
knedle z twarogu | 1 h 10 min | 273 | +19 |
pierogi wieprzowe | 1 h 40 min | 218 | +21 |
pierogi twarogowe z truskawkami | 1 h 15 min | 208 | +23 |
knedle ziemniaczane ze śliwkami | 1 h | 169 | +12 |
przydatne wskazówki:
• nadzienie w pierogach można zrobić zupełnie inaczej: truskawki, rodzynki, śliwki, suszone morele i inne owoce.
• zamiast sosu miodowego możesz użyć stopionej czekolady lub dowolnego syropu.