pierogi wieprzowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
z cukrem i solą ubij jajka, wlej ciepłą wodę, wymieszaj.
przesiej mąkę, dodaj suche drożdże. Wymieszaj drożdże z mąką bez dotykania płynu. Zagnieść ciasto, będzie lepkie.
wlać olej roślinny i zagnieść z nim ciasto-zniknie lepkość.
Zbierz ciasto w kulkę, przykryj serwetką i pozostaw na godzinę w cieple.
przełóż wieprzowinę z cebulą przez maszynę do mięsa. Sól mielona, pieprz.
rozwałkuj kawałek ciasta na prostokątną warstwę, posmaruj mielonym mięsem, zwiń rolkę i gotuj na parze przez 20 minut.
wyjmij bułki z podwójnego kotła, pokrój ostrym nożem ukośnie.
podawaj z gulaszem segedynskim lub po prostu gulaszem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g