skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi ziemniaczane z kapustą po czesku? Produkty do tego dania są dość proste.
Krok 2:
Umieść głęboką patelnię na ogniu, włóż masło. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Pokrój kapustę w wąskie paski, opłucz ją, włóż do durszlaka, aby wyschła. Umieść kapustę na patelni do boczku i cebuli. Aby kapusta była bardziej soczysta, zamiast wody na patelnię można dodać trochę bulionu mięsnego. Włóż kminek, sól. Pozostaw do duszenia na 40 minut, wymieszaj.
Krok 3:
Gdy kapusta będzie miękka, należy ją posypać mąką i dodać cukier. Podgrzej ocet na ogniu, a gdy tylko się zagotuje, skrop go kapustą. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i wyjmij z pieca. Podawaj taką kapustę do pierogów. Jak gotować pierogi? Omówię to w następnym kroku.
Krok 4:
Ciasto na pierogi. Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować do miękkości przez 25-30 minut. Odcedź i zetrzyj ziemniaki, gdy są jeszcze gorące. Tłuczone ziemniaki będą podstawą naszego ciasta ziemniaczanego.
Krok 5:
Wbij jajko w zmięty ziemniak, dodaj przesianą mąkę i dodaj sól do smaku. Możesz również dodać kawałek masła, aby nadać ciastu kremowy smak. Wszystko szybko zagnieść, otrzymujemy gęste ciasto. Dostosuj ilość mąki w miarę upływu czasu - musisz włożyć tyle, aby można było uformować kulki z ciasta.
Krok 6:
Jako nadzienie potrzebujemy mięsa mielonego, jak na kotletach. Możesz kupić mielone mięso w sklepie lub sam je ugotować. Sól i pieprz do smaku, dodaj jajko lub możesz się bez niego obejść. Najważniejsze jest to, że mięso mielone jest lepkie i nie płynne. Weź niewielką ilość puree i uformuj z niego ciasto. Połóż kulkę mielonego mięsa na środku tortilli. Ściśnij krawędzie. Użyj wszystkich tłuczonych ziemniaków i całego mięsa mielonego.
Krok 7:
Pierogi smażyć na głębokim tłuszczu do miękkości. Zrób średni ogień, aby nadzienie mięsne miało czas na ugotowanie. Usmaż wszystkie puste miejsca.
Krok 8:
Gotowe pierogi przełóż na papierową serwetkę, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
nie wiesz, co jeszcze możesz zrobić z kapustą - to jesteś tutaj! Bardzo prosty i oryginalny przepis kulinarny kuchni czeskiej o nazwie "pierogi z kapustą" zachwyci Ciebie i Twoich bliskich! Takie jedzenie jest przygotowywane szybko i jest spożywane jeszcze szybciej - przekonaj się sam!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g