pierogi ziemniaczane z kapustą po czesku

Prosty i oryginalny przepis na czeską kuchnię! Polecamy! Pyszne pierogi z ciasta ziemniaczanego z nadzieniem mięsnym smażone w głębokim tłuszczu. Podawać ze śmietaną i świeżymi ziołami. Danie jest idealne na lunch.
breikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 70 % 28 g
węglowodany 23 % 9 g
294 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi ziemniaczane z kapustą po czesku? Produkty do tego dania są dość proste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść głęboką patelnię na ogniu, włóż masło. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Pokrój kapustę w wąskie paski, opłucz ją, włóż do durszlaka, aby wyschła. Umieść kapustę na patelni do boczku i cebuli. Aby kapusta była bardziej soczysta, zamiast wody na patelnię można dodać trochę bulionu mięsnego. Włóż kminek, sól. Pozostaw do duszenia na 40 minut, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy kapusta będzie miękka, należy ją posypać mąką i dodać cukier. Podgrzej ocet na ogniu, a gdy tylko się zagotuje, skrop go kapustą. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i wyjmij z pieca. Podawaj taką kapustę do pierogów. Jak gotować pierogi? Omówię to w następnym kroku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto na pierogi. Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować do miękkości przez 25-30 minut. Odcedź i zetrzyj ziemniaki, gdy są jeszcze gorące. Tłuczone ziemniaki będą podstawą naszego ciasta ziemniaczanego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij jajko w zmięty ziemniak, dodaj przesianą mąkę i dodaj sól do smaku. Możesz również dodać kawałek masła, aby nadać ciastu kremowy smak. Wszystko szybko zagnieść, otrzymujemy gęste ciasto. Dostosuj ilość mąki w miarę upływu czasu - musisz włożyć tyle, aby można było uformować kulki z ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jako nadzienie potrzebujemy mięsa mielonego, jak na kotletach. Możesz kupić mielone mięso w sklepie lub sam je ugotować. Sól i pieprz do smaku, dodaj jajko lub możesz się bez niego obejść. Najważniejsze jest to, że mięso mielone jest lepkie i nie płynne. Weź niewielką ilość puree i uformuj z niego ciasto. Połóż kulkę mielonego mięsa na środku tortilli. Ściśnij krawędzie. Użyj wszystkich tłuczonych ziemniaków i całego mięsa mielonego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pierogi smażyć na głębokim tłuszczu do miękkości. Zrób średni ogień, aby nadzienie mięsne miało czas na ugotowanie. Usmaż wszystkie puste miejsca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe pierogi przełóż na papierową serwetkę, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.

nie wiesz, co jeszcze możesz zrobić z kapustą - to jesteś tutaj! Bardzo prosty i oryginalny przepis kulinarny kuchni czeskiej o nazwie "pierogi z kapustą" zachwyci Ciebie i Twoich bliskich! Takie jedzenie jest przygotowywane szybko i jest spożywane jeszcze szybciej - przekonaj się sam!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy