kawior z masła na zimę

Prosty i smaczny zbiór grzybów na zimę! Istnieje wiele przepisów na kawior grzybowy, w tym z masła. Robią kawior z grzybów z dodatkiem różnych warzyw. Marchew i cebula sprawiają, że kawior maślany smakuje jaśniej i ciekawiej, nadaje mu przyjemną słodycz.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 36 % 4 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kawior grzybowy. Masło należy przetworzyć na półfabrykaty w ciągu kilku godzin od zebrania grzybów, aby się nie zepsuły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj grzyby, Wytnij zgniłe obszary czapek i nóg, Usuń robaki i duże suche grzyby, usuń film z czapki grzybów. Kawior może być wykonany z czapek i nóg grzybów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby usunąć specyficzną goryczkę z grzybów, grzyby należy gotować w osolonej wodzie przez 20 minut od momentu wrzenia. Ponadto wszystkie ukryte owady wyjdą z grzybów. Wrzuć grzyby do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć z grzybów, a masło nieco ostygnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby kawior z masła okazał się szczególnie smaczny i pachnący, do jego przygotowania można użyć innych produktów, na przykład warzyw: pomidorów, papryki, marchwi, cebuli, czosnku. Niektóre gospodynie domowe dodają śmietanę, orzechy włoskie, sos sojowy. Bardziej podoba mi się kawior grzybowy z marchewką i cebulą. Te warzywa doskonale harmonizują z grzybami. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Grzyby są mielone za pomocą maszynki do mięsa, kombajnu lub blendera do konsystencji podobnej do kawioru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem lub do rondla. Rozgrzewamy go. Smażyć cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju do lekkiego rumienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Masa grzybowa jest wysyłana na patelnię z smażeniem warzyw. W razie potrzeby wlej olej roślinny, grzyby z warzywami należy dusić, a nie smażyć. Dodaj sól i czarny pieprz. W razie potrzeby możesz dodać posiekany czosnek. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj kawior, ciągle mieszając, przez 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie układamy kawior w uprzednio umytych i wysterylizowanych słoikach. Umieszczamy słoiki w rondlu z wodą, aby woda dotarła do wieszaków słoików. Pokrywamy słoiki pokrywkami. Na dnie garnka należy położyć szmatkę, aby słoiki nie pękły w wyniku kontaktu z dnem garnka. Sterylizujemy słoiki z kawiorem grzybowym przez około pół godziny. Wlej jedną łyżkę oleju roślinnego do każdego słoika. Zamykamy słoiki pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. I możesz natychmiast podać go jako pastę do chleba. Zimą taki kawior można wykorzystać do gotowania zup, gorących i wypieków. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy