skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dodaj cukier, sól, drożdże do jednej trzeciej mąki i rozcieńcz ciepłym mlekiem. Ubij mieszaninę trzepaczką i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu.
na teście powinny pojawić się bąbelki.
ubij jajko i dodaj je również do naszego ciasta.
wlej tutaj resztę mąki, wlej olej roślinny i dobrze wymieszaj.
smarujemy kawałkiem smalcu lub Rast.posmaruj patelnię, upiecz naleśniki jak zwykle.
gotuj buraki, zetrzyj na drobnej tarce.
wyciśnij sok, podgrzej do 70 stopni i rozpuść w nim płytki żelatyny. Wlej sok do buraków i wymieszaj.
pokrój cebulę w paski, marynuj w occie.
kładziemy folię na stole, nakładamy na nią dwa naleśniki.
obie posmaruj cienką warstwą buraków.
śledzie kroimy w cienkie plasterki, kładziemy na burakach.
na wierzchu - marynowana cebula.
ubij śmietanę do piany, Dodaj do niej starte jabłka, chrzan, pieprz, sól.
powstały sos kładziemy na śledziu, posypujemy świeżymi ziołami.
pokrój ogórek wzdłuż na kawałki i połóż na krawędzi naleśnika.
za pomocą folii owijamy rolkę i wkładamy do zamrażarki na 45 minut.
naleśniki w futrze kroimy w bułki i od razu podajemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g