porowate naleśniki z dziurami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj kefir, jajka, mąkę, sól, cukier, lekko ubij trzepaczką.
do szklanki wrzącej wody wrzucić 1/2 łyżeczki sody, szybko wymieszać i wlać do ciasta, wymieszać, odstawić na 5 min.
dodaj 2-3 łyżki. l olej roślinny, wymieszaj i smaż naleśniki.
cienkie i bardzo dziurkowane naleśniki wychodzą.
pamiętaj, aby piec na bardzo gorącej patelni, wtedy będzie znacznie więcej dziur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g