skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotowe ciasta biszkoptowe układamy na powierzchni roboczej. W tym przepisie potrzebujemy kwadratowego kształtu ciast, więc niczego nie wycinamy.
2. Gotowane mleko skondensowane rozprowadzamy w misce, tutaj również dodajemy zmiękczone masło. Ubij składniki mikserem elektrycznym w puszystą śmietanę.
3. Rozłóż orzeszki ziemne na patelni, wyślij do ognia. Przy ciągłym mieszaniu smażyć orzeszki ziemne przez 5-7 minut.
4. Połóż prażone orzeszki ziemne na czystym ręczniku kuchennym, pozwól im trochę ostygnąć. Następnie obierz łuskę. Obrane orzeszki ziemne siekamy grubo nożem. Jeśli kupisz już obrane i prażone orzeszki ziemne, ten element można bezpiecznie pominąć.
5. Ubij białka w bujną pianę, stopniowo dodawaj biały cukier. Bez zatrzymywania ubijania dodajemy brązowy cukier. Ubijaj do stabilnych szczytów.
6. Następnie bardzo ostrożnie wlej skrobię do białek, wymieszaj silikonową szpatułką ruchami od góry do dołu.
7. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej masę białkową. Nadajemy bezie Kwadratowy kształt, proporcjonalny do ciast biszkoptowych.
8. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, suszymy bezę przez 2 godziny. Następnie schłodź w piekarniku.
9. Zbieramy ciasto: namocz ciasta syropem, a następnie posmaruj kremem. Wybieramy miejsce na bezę, można je umieścić między pierwszym a drugim ciastem lub między drugim a trzecim. To jest opcjonalne.
10. Ciasto wysyłamy do lodówki. W międzyczasie zajmiemy się ganache. Lepiej jest wyrównać ciasto pod mastyksem.
11. Rozpuść czekoladę do stanu płynnego. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Następnie pozwól czekoladzie ostygnąć i dodaj tylko zmiękczone masło.
12. Najpierw wymieszaj szpatułką, a następnie ubij mikserem na najwyższej mocy. Powstałą śmietaną wyrównujemy powierzchnię ciasta i boki. Można to zrobić od razu lub poczekać, aż ganache jeszcze bardziej zgęstnieje.
13. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę, aby ganache dobrze zamarzł. W pewnym sensie uszczelnia ciasto. Jest to bardzo dobre dla mastyksu.
14. Podsumowując, najciekawszą rzeczą jest udekorowanie przysmaku. Aby to zrobić, zwiń biały mastyk w warstwę, przykryj nim ciasto. Odetnij nadmiar. Na dole puszczamy zieloną obwódkę mastyksową.
15. Dekorujemy powierzchnię ciasta figurami mastyksu, jest to Dziadek do orzechów i choinka. Figurki nie są trudne do wykonania samodzielnie, ale do tego potrzebne będą barwniki spożywcze. Dlatego jeśli ich nie ma, figurki można zamówić z wyprzedzeniem.
15. Boki ciasta dekorujemy również figurami mastyksu w postaci pierników-ludzików. Ale wszystkie dekoracje można dowolnie dostosować do własnych upodobań. Możesz przykleić wystrój za pomocą kleju spożywczego lub po prostu wody. Zanurz końcówkę pędzla w wodzie, nasmaruj część i miejsce mocowania. Mastyk topi się, a części są doskonale przymocowane.
pożądane byłoby pozostawienie ciasta na noc do impregnacji. Lub przynajmniej przez 5-6 godzin.
miłej degustacji i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g