Ciasto Dziadek Do Orzechów

Zachwyć dziecko pysznym, a jednocześnie bajecznym ciastem! Ciasto Dziadka do orzechów ozdobi przyjęcie dla dzieci i stanie się centralnym daniem na stole. Można go bezpiecznie przygotować na urodziny, ponieważ wygląda po prostu świetnie. Mastyks i figurki mastyksowe należy wykonać z wyprzedzeniem. Możesz to zrobić samodzielnie lub zamówić takie figurki w specjalistycznym sklepie ze słodyczami. W rzeczywistości praca z mastyksem nie jest taka trudna, wszystko jest idealnie uformowane! Mastyk do owijania ciasta należy kupić z marginesem.
Lisa MAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 20 % 16 g
węglowodany 75 % 61 g
399 kcal
IG: 2 / 15 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 17 h

1. Gotowe ciasta biszkoptowe układamy na powierzchni roboczej. W tym przepisie potrzebujemy kwadratowego kształtu ciast, więc niczego nie wycinamy.

2. Gotowane mleko skondensowane rozprowadzamy w misce, tutaj również dodajemy zmiękczone masło. Ubij składniki mikserem elektrycznym w puszystą śmietanę.

3. Rozłóż orzeszki ziemne na patelni, wyślij do ognia. Przy ciągłym mieszaniu smażyć orzeszki ziemne przez 5-7 minut.

4. Połóż prażone orzeszki ziemne na czystym ręczniku kuchennym, pozwól im trochę ostygnąć. Następnie obierz łuskę. Obrane orzeszki ziemne siekamy grubo nożem. Jeśli kupisz już obrane i prażone orzeszki ziemne, ten element można bezpiecznie pominąć.

5. Ubij białka w bujną pianę, stopniowo dodawaj biały cukier. Bez zatrzymywania ubijania dodajemy brązowy cukier. Ubijaj do stabilnych szczytów.

6. Następnie bardzo ostrożnie wlej skrobię do białek, wymieszaj silikonową szpatułką ruchami od góry do dołu.

7. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej masę białkową. Nadajemy bezie Kwadratowy kształt, proporcjonalny do ciast biszkoptowych.

8. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, suszymy bezę przez 2 godziny. Następnie schłodź w piekarniku.

9. Zbieramy ciasto: namocz ciasta syropem, a następnie posmaruj kremem. Wybieramy miejsce na bezę, można je umieścić między pierwszym a drugim ciastem lub między drugim a trzecim. To jest opcjonalne.

10. Ciasto wysyłamy do lodówki. W międzyczasie zajmiemy się ganache. Lepiej jest wyrównać ciasto pod mastyksem.

11. Rozpuść czekoladę do stanu płynnego. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Następnie pozwól czekoladzie ostygnąć i dodaj tylko zmiękczone masło.

12. Najpierw wymieszaj szpatułką, a następnie ubij mikserem na najwyższej mocy. Powstałą śmietaną wyrównujemy powierzchnię ciasta i boki. Można to zrobić od razu lub poczekać, aż ganache jeszcze bardziej zgęstnieje.

13. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę, aby ganache dobrze zamarzł. W pewnym sensie uszczelnia ciasto. Jest to bardzo dobre dla mastyksu.

14. Podsumowując, najciekawszą rzeczą jest udekorowanie przysmaku. Aby to zrobić, zwiń biały mastyk w warstwę, przykryj nim ciasto. Odetnij nadmiar. Na dole puszczamy zieloną obwódkę mastyksową.

15. Dekorujemy powierzchnię ciasta figurami mastyksu, jest to Dziadek do orzechów i choinka. Figurki nie są trudne do wykonania samodzielnie, ale do tego potrzebne będą barwniki spożywcze. Dlatego jeśli ich nie ma, figurki można zamówić z wyprzedzeniem.

15. Boki ciasta dekorujemy również figurami mastyksu w postaci pierników-ludzików. Ale wszystkie dekoracje można dowolnie dostosować do własnych upodobań. Możesz przykleić wystrój za pomocą kleju spożywczego lub po prostu wody. Zanurz końcówkę pędzla w wodzie, nasmaruj część i miejsce mocowania. Mastyk topi się, a części są doskonale przymocowane.

pożądane byłoby pozostawienie ciasta na noc do impregnacji. Lub przynajmniej przez 5-6 godzin.

miłej degustacji i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g

Podobne przepisy