pieczeń z dyni w piekarniku z mięsem

pyszne, soczyste i niedrogie - na święta i dni powszednie. Pieczeń mięsna pieczona bezpośrednio w dyni to bardzo smaczne i piękne danie. Oryginalna porcja, w której pomarańczowe piękno pełni rolę jadalnego garnka do pieczenia, z pewnością przypadnie do gustu Tobie i Twoim bliskim.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 73 % 8 g
44 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń? Potrzebujemy jednej dyni o wadze około 2 kg lub dwóch małych dyń o wadze 1-1,2 kg.dynia powinna być zaokrąglona, z wystarczającą ilością miejsca w środku do nadziewania. Dokładnie opłucz dynię i osusz. Ostrożnie odetnij górę. Nie trzeba się zbytnio cofać, aby przestrzeń wewnątrz dyni była większa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie, uważając, aby nie uszkodzić ścian, w przeciwnym razie wycieknie z nich sok z pieczeni, użyj łyżki, aby wyjąć nasiona z dyni. Nie dotykaj miazgi ze ścian.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli po przetworzeniu dyni pozostała z niej użyteczna miąższ, pokrój ją w małe kostki i dodaj do nadzienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz mięso i pokrój na małe kawałki. Wziąłem mięso wołowe, ale można je zastąpić wieprzowiną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i pokrój marchewki na małe kawałki. Jeśli średnica Marchewki jest mała, możesz ją pokroić w plasterki. Jeśli marchewki są bardzo małe, tak jak moje, weź dwie sztuki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pomidora w drobną kostkę. Mój pomidor jest bardzo duży, więc użyłem tylko połowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Opłucz pietruszkę, strząśnij z wody i drobno posiekaj nożem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż w nim mięso na dużym ogniu, aż się zrumieni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy na mięsie nie pozostaną żadne surowe, jaskrawoczerwone obszary, dodaj przygotowane warzywa na patelnię i smaż wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej 200 ml ciepłej wody, dodaj obrane całe ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na koniec dodaj warzywa i wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Powinieneś dostać taką mieszankę warzywną z półgęstym sosem. Ponieważ mięso i warzywa były smażone i duszone przez bardzo krótki czas, zostaną doprowadzone do gotowości w piekarniku. Potrzebujemy sosu, aby warzywa nie wyschły, a danie okazało się soczyste. Ponadto Dynia zostanie nasycona sokiem mięsnym i stanie się aromatyczna.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Napełnij dynię przygotowanym nadzieniem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj wcześniej wyciętą pokrywką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Owinąć dynię folią i umieścić na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W folii Dynia piecze się szybciej i bardziej równomiernie. Ponadto folia chroni przed przypaleniem soku na blasze do pieczenia. Piecz dynię w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 1-1, 5 godziny, w zależności od odmiany, wielkości dyni, grubości i gęstości jej ścian.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Usuń folię z gotowej dyni, ostrożnie przenieś dynię na talerz i podawaj. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy