skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczeń? Potrzebujemy jednej dyni o wadze około 2 kg lub dwóch małych dyń o wadze 1-1,2 kg.dynia powinna być zaokrąglona, z wystarczającą ilością miejsca w środku do nadziewania. Dokładnie opłucz dynię i osusz. Ostrożnie odetnij górę. Nie trzeba się zbytnio cofać, aby przestrzeń wewnątrz dyni była większa.
Krok 2:
Ostrożnie, uważając, aby nie uszkodzić ścian, w przeciwnym razie wycieknie z nich sok z pieczeni, użyj łyżki, aby wyjąć nasiona z dyni. Nie dotykaj miazgi ze ścian.
Krok 3:
Jeśli po przetworzeniu dyni pozostała z niej użyteczna miąższ, pokrój ją w małe kostki i dodaj do nadzienia.
Krok 4:
Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia.
Krok 5:
Opłucz mięso i pokrój na małe kawałki. Wziąłem mięso wołowe, ale można je zastąpić wieprzowiną.
Krok 6:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Obierz i pokrój marchewki na małe kawałki. Jeśli średnica Marchewki jest mała, możesz ją pokroić w plasterki. Jeśli marchewki są bardzo małe, tak jak moje, weź dwie sztuki.
Krok 8:
Pokrój pomidora w drobną kostkę. Mój pomidor jest bardzo duży, więc użyłem tylko połowy.
Krok 9:
Opłucz pietruszkę, strząśnij z wody i drobno posiekaj nożem.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż w nim mięso na dużym ogniu, aż się zrumieni.
Krok 11:
Gdy na mięsie nie pozostaną żadne surowe, jaskrawoczerwone obszary, dodaj przygotowane warzywa na patelnię i smaż wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut.
Krok 12:
Wlej 200 ml ciepłej wody, dodaj obrane całe ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Krok 13:
Wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu.
Krok 14:
Na koniec dodaj warzywa i wymieszaj.
Krok 15:
Powinieneś dostać taką mieszankę warzywną z półgęstym sosem. Ponieważ mięso i warzywa były smażone i duszone przez bardzo krótki czas, zostaną doprowadzone do gotowości w piekarniku. Potrzebujemy sosu, aby warzywa nie wyschły, a danie okazało się soczyste. Ponadto Dynia zostanie nasycona sokiem mięsnym i stanie się aromatyczna.
Krok 16:
Napełnij dynię przygotowanym nadzieniem.
Krok 17:
Przykryj wcześniej wyciętą pokrywką.
Krok 18:
Owinąć dynię folią i umieścić na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W folii Dynia piecze się szybciej i bardziej równomiernie. Ponadto folia chroni przed przypaleniem soku na blasze do pieczenia. Piecz dynię w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 1-1, 5 godziny, w zależności od odmiany, wielkości dyni, grubości i gęstości jej ścian.
Krok 19:
Usuń folię z gotowej dyni, ostrożnie przenieś dynię na talerz i podawaj. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g