skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz buraki, trzy na grubej tarce. Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski.
2. Smażyć cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta, następnie dodać buraki i smażyć przez 10 minut.
3. Mój pomidor, trzy na tarce, miąższ jest wcierany, a skóra pozostaje w dłoni.
4. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w drobną kostkę.
5. Rozłóż miąższ pomidorowy i pieprz na burakach, wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez około 7-10 minut.
6. Obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę, rozprowadzamy do pozostałych składników, a jednocześnie dodajemy sól i cukier, wlewamy ocet. Dusić przez 2-3 minuty.
7. Warzywa układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach, hermetycznie zwijamy blaszanymi pokrywkami.
przechowuj puste miejsca w piwnicy.
Niech zima nie będzie surowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g