Sałatka z buraków na zimę

bardzo smaczna sałatka na zimę, spróbuj zrobić! Sałatka z buraków to uniwersalny preparat na zimę! Może być podawany jako sałatka lub jako sos do barszczu. Z podanej ilości składników uzyskuje się jeden półlitrowy słoik i jeden na 300 ml.
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 68 % 13 g
90 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Obierz buraki, trzy na grubej tarce. Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski.

2. Smażyć cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta, następnie dodać buraki i smażyć przez 10 minut.

3. Mój pomidor, trzy na tarce, miąższ jest wcierany, a skóra pozostaje w dłoni.

4. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w drobną kostkę.

5. Rozłóż miąższ pomidorowy i pieprz na burakach, wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez około 7-10 minut.

6. Obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę, rozprowadzamy do pozostałych składników, a jednocześnie dodajemy sól i cukier, wlewamy ocet. Dusić przez 2-3 minuty.

7. Warzywa układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach, hermetycznie zwijamy blaszanymi pokrywkami.

przechowuj puste miejsca w piwnicy.

Niech zima nie będzie surowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy