kawior z cukinii smażony

Najlepszy kawior do squasha o smaku z dzieciństwa! Smażony kawior z cukinii, przygotowany zgodnie z tym przepisem, okazuje się bardzo delikatny. Ze względu na to, że wszystkie składniki są kruszone do stanu puree, przypomina Sklep, tylko zrób to sam bez żadnych konserwantów i lepiej i jaśniej w smaku. Taki kawior spodoba się wszystkim członkom rodziny od małych do dużych!
AlexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 1 h 30 min

1. Cukinię dobrze umyć i obrać. Jeśli cukinia jest używana w tym samym czasie, należy usunąć wszystkie duże nasiona od wewnątrz. Można to zrobić dużą łyżką. Jeśli cukinia jest młoda, nasiona są małe i miękkie (nie można ich usunąć).

cukinię pokroić w drobną kostkę. Podpal średniej wielkości patelnię, wlej połowę oleju roślinnego i włóż do niej posiekaną cukinię. Podsmaż cukinię na średnim ogniu, aż cały płyn spod nich wyparuje i zmięknie.

2. Cebulę i marchewkę obrać i opłukać. Cebulę drobno pokroić w kostkę i zetrzeć marchewki. Weź kolejną patelnię, wlej pozostały olej i ułóż cebulę i marchewkę. Smaż warzywa na umiarkowanym ogniu, aż cebula stanie się półprzezroczysta.

3. Pomidory zalać wrzącą wodą. Cienkim nożem wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, podnieś skórkę pomidora i całkowicie ją usuń. Blanszowane pomidory pokroić i przenieść na patelnię do cebuli i marchwi. Smaż wszystko razem, aby sok z pomidora się zagotował. Następnie dodaj sól, czarny pieprz i cukier do smaku. Dobrze wszystko wymieszaj.

4. Wlej masę cebuli, marchwi i pomidorów do dużej miski lub rondla. Dodaj tam smażoną cukinię. Za pomocą blendera zmielić wszystko na jednolitą konsystencję puree

5. Przenieś powstały puree z powrotem na patelnię i ponownie podpal. Dusić kawior z cukinii na małym ogniu przez około 20 minut, przykryty pokrywką. Pod koniec duszenia dodaj posiekany czosnek i po kilku minutach wlej ocet, podgrzej kawior przez 30 sekund, mieszając, a następnie zdejmij patelnię z ognia. Kawior jest gotowy!

Przenieś gotowy kawior z cukinii bezpośrednio wrzący do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń je sterylnymi pokrywkami, odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw w tej formie na jeden dzień. Gotowy kawior należy przechowywać w chłodnym miejscu.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy