skład / składniki
metoda gotowania
1. Cukinię dobrze umyć i obrać. Jeśli cukinia jest używana w tym samym czasie, należy usunąć wszystkie duże nasiona od wewnątrz. Można to zrobić dużą łyżką. Jeśli cukinia jest młoda, nasiona są małe i miękkie (nie można ich usunąć).
cukinię pokroić w drobną kostkę. Podpal średniej wielkości patelnię, wlej połowę oleju roślinnego i włóż do niej posiekaną cukinię. Podsmaż cukinię na średnim ogniu, aż cały płyn spod nich wyparuje i zmięknie.
2. Cebulę i marchewkę obrać i opłukać. Cebulę drobno pokroić w kostkę i zetrzeć marchewki. Weź kolejną patelnię, wlej pozostały olej i ułóż cebulę i marchewkę. Smaż warzywa na umiarkowanym ogniu, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
3. Pomidory zalać wrzącą wodą. Cienkim nożem wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, podnieś skórkę pomidora i całkowicie ją usuń. Blanszowane pomidory pokroić i przenieść na patelnię do cebuli i marchwi. Smaż wszystko razem, aby sok z pomidora się zagotował. Następnie dodaj sól, czarny pieprz i cukier do smaku. Dobrze wszystko wymieszaj.
4. Wlej masę cebuli, marchwi i pomidorów do dużej miski lub rondla. Dodaj tam smażoną cukinię. Za pomocą blendera zmielić wszystko na jednolitą konsystencję puree
5. Przenieś powstały puree z powrotem na patelnię i ponownie podpal. Dusić kawior z cukinii na małym ogniu przez około 20 minut, przykryty pokrywką. Pod koniec duszenia dodaj posiekany czosnek i po kilku minutach wlej ocet, podgrzej kawior przez 30 sekund, mieszając, a następnie zdejmij patelnię z ognia. Kawior jest gotowy!
Przenieś gotowy kawior z cukinii bezpośrednio wrzący do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń je sterylnymi pokrywkami, odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw w tej formie na jeden dzień. Gotowy kawior należy przechowywać w chłodnym miejscu.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g