ryż z kapustą na zimę

taka sałatka powinna mieć w pojemnikach każdej gospodyni domowej! Ryż z kapustą przygotowany na zimę nie będzie zbędny i nieodebrany. Taką sałatkę można podawać jako dodatek do mięsa i drobiu, a także jeść po prostu z chlebem. Ryż do przygotowania tego dania lepiej wybrać gotowany na parze, ponieważ gotuje się wystarczająco szybko. W razie potrzeby możesz wzbogacić przedmiot o ulubione przyprawy do smaku.
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 65 % 15 g
115 kcal
IG: 36 / 64 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Obierz cebulę i marchewkę, umyj pod bieżącą wodą, pokrój cebulę na pół pierścienia, marchewkę w kostkę. Cienko posiekaj kapustę. Umyj pomidory, pokrój w dużą kostkę. Obierz czosnek, posiekaj nożem.

2. Smażyć cebulę i marchewkę na oleju roślinnym do miękkości, następnie rozłożyć kapustę, przykryć pokrywką, dusić przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając składniki, po czym dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

3. W tym czasie wystarczająca ilość soku zostanie uwolniona z warzyw, nie przegap chwili i rozłóż ryż na warzywach, a jednocześnie wlej cukier i sól, dodaj czosnek, gotuj pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu przez 20 minut, w razie potrzeby dodaj wrzącą wodę.

4. Na koniec dodajemy ocet, trzymamy go w ogniu przez minutę lub drugą i układamy sałatkę w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Hermetycznie zwijamy półfabrykaty, przechowujemy je w piwnicy.

z takimi słoikami Żadna zima nie jest straszna!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy