skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę i marchewkę, umyj pod bieżącą wodą, pokrój cebulę na pół pierścienia, marchewkę w kostkę. Cienko posiekaj kapustę. Umyj pomidory, pokrój w dużą kostkę. Obierz czosnek, posiekaj nożem.
2. Smażyć cebulę i marchewkę na oleju roślinnym do miękkości, następnie rozłożyć kapustę, przykryć pokrywką, dusić przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając składniki, po czym dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
3. W tym czasie wystarczająca ilość soku zostanie uwolniona z warzyw, nie przegap chwili i rozłóż ryż na warzywach, a jednocześnie wlej cukier i sól, dodaj czosnek, gotuj pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu przez 20 minut, w razie potrzeby dodaj wrzącą wodę.
4. Na koniec dodajemy ocet, trzymamy go w ogniu przez minutę lub drugą i układamy sałatkę w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Hermetycznie zwijamy półfabrykaty, przechowujemy je w piwnicy.
z takimi słoikami Żadna zima nie jest straszna!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g