skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepis na gotowanie orzeszków ziemnych w cukrze jest dość prosty i jest w stanie zrobić nawet osoby dalekie od gotowania.
kupuję orzeszki ziemne nieobrane i radzę wszystkim, aby zrobili to samo. Skorupa orzechów jest bardzo lekka, szybko się czyści i nie sprawi większych kłopotów.
obrane orzeszki ziemne kładziemy na suchej, czystej patelni i dobrze smażymy, aż skóra zacznie pękać.
gdy orzechy są w pełni gotowe, schładzamy je i mielimy między palcami, uwalniamy je ze skóry. Proces oczyszczania może zająć sporo czasu-około 20 minut.
w misce wymieszaj cukier i wodę.
ponownie włóż orzeszki ziemne na patelnię i wlej mieszaninę cukru z wodą.
należy upewnić się, że ogień pod patelnią jest umiarkowany i stale mieszać nasze orzechy.
gdy woda całkowicie odparuje, orzeszki ziemne są równomiernie pokryte kryształkami cukru.
aby zapobiec możliwemu sklejaniu się orzechów, ostrożnie przenieś je na talerz w jednej warstwie.
orzeszki ziemne w cukrze są całkowicie gotowe do spożycia po ostygnięciu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g