skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Koreańskie mięso z papryką? Przygotuj niezbędne składniki. Jaką część wieprzowiny wybrać? Do tego dania weź najlepsze mięso, na przykład polędwicę wieprzową. Jeśli mięso zostało zamrożone, rozmroź je, przenosząc je wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w plastry (o grubości około 1,5-2 cm) i lekko ubij z obu stron młotkiem kuchennym. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się mięsa, przykryj je folią spożywczą i pokonaj bezpośrednio przez nią.
Krok 3:
Pokrojone plastry mięsa cienko pokrój w poprzek włókien w paski. Im cieńszy go pokroisz, tym szybciej się usmaży.
Krok 4:
Jak zrobić marynatę? Wsyp suszony imbir, kolendrę i czerwoną ostrą paprykę do małego pojemnika.
Krok 5:
Dodaj cukier i skrobię ziemniaczaną. Jeśli używasz skrobi kukurydzianej, jej ilość powinna zostać podwojona.
Krok 6:
Wymieszaj suche składniki.
Krok 7:
Wlej ocet ryżowy.
Krok 8:
Dodaj sos sojowy.
Krok 9:
Dodaj trochę oleju sezamowego.
Krok 10:
Wymieszaj łyżką. Marynata jest gotowa!
Krok 11:
Polej kawałki wieprzowiny marynatą. Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na całym mięsie. Pozostaw wieprzowinę do marynowania w temperaturze pokojowej na 20 minut. Jeśli czas na to pozwala, wstaw go do lodówki na całą noc, a mięso będzie bardziej miękkie i soczyste.
Krok 12:
Na nieprzywierającą patelnię (możesz Wok) wlej olej roślinny. Dobrze podgrzej. Lepiej smażyć mięso w małych porcjach w dwóch seriach, aby mięso było lepiej usmażone i dobrze zrumienione. Ułóż tyle wieprzowiny, aby przykryła dno patelni w jednej warstwie. Smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu, mieszając. Przenieś gotowe mięso na talerz i usmaż następną porcję. W ten sposób rozgotuj całą wieprzowinę.
Krok 13:
Połóż gotowe mięso na talerzach. Posyp grubo posiekaną natką pietruszki lub zieloną cebulą, czerwoną papryką-słodką lub pikantną, jak chcesz. Paprykę pokroić na pół, obrać z łodygi i nasion, pokroić w paski i lekko podsmażyć. Jeśli lubisz, posyp mięso sezamem, lekko smażonym na złoty kolor na suchej patelni.
Krok 14:
Jako dodatek podawaj kruchy ryż i warzywa. Smacznego!
do marynaty można dodać cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g