mięso po koreańsku z papryką

Oryginalny, pikantny, pikantny, najsmaczniejszy! Koreańskie mięso z papryką przygotowane według tego przepisu okazuje się soczyste, o jasnym smaku. Zestaw przypraw jest bardzo harmonijnie dobrany. Przygotowanie jest proste, szybkie i interesujące.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 47 % 20 g
węglowodany 26 % 11 g
248 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Koreańskie mięso z papryką? Przygotuj niezbędne składniki. Jaką część wieprzowiny wybrać? Do tego dania weź najlepsze mięso, na przykład polędwicę wieprzową. Jeśli mięso zostało zamrożone, rozmroź je, przenosząc je wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w plastry (o grubości około 1,5-2 cm) i lekko ubij z obu stron młotkiem kuchennym. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się mięsa, przykryj je folią spożywczą i pokonaj bezpośrednio przez nią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrojone plastry mięsa cienko pokrój w poprzek włókien w paski. Im cieńszy go pokroisz, tym szybciej się usmaży.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak zrobić marynatę? Wsyp suszony imbir, kolendrę i czerwoną ostrą paprykę do małego pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier i skrobię ziemniaczaną. Jeśli używasz skrobi kukurydzianej, jej ilość powinna zostać podwojona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj suche składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ocet ryżowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sos sojowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trochę oleju sezamowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj łyżką. Marynata jest gotowa!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej kawałki wieprzowiny marynatą. Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na całym mięsie. Pozostaw wieprzowinę do marynowania w temperaturze pokojowej na 20 minut. Jeśli czas na to pozwala, wstaw go do lodówki na całą noc, a mięso będzie bardziej miękkie i soczyste.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na nieprzywierającą patelnię (możesz Wok) wlej olej roślinny. Dobrze podgrzej. Lepiej smażyć mięso w małych porcjach w dwóch seriach, aby mięso było lepiej usmażone i dobrze zrumienione. Ułóż tyle wieprzowiny, aby przykryła dno patelni w jednej warstwie. Smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu, mieszając. Przenieś gotowe mięso na talerz i usmaż następną porcję. W ten sposób rozgotuj całą wieprzowinę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż gotowe mięso na talerzach. Posyp grubo posiekaną natką pietruszki lub zieloną cebulą, czerwoną papryką-słodką lub pikantną, jak chcesz. Paprykę pokroić na pół, obrać z łodygi i nasion, pokroić w paski i lekko podsmażyć. Jeśli lubisz, posyp mięso sezamem, lekko smażonym na złoty kolor na suchej patelni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jako dodatek podawaj kruchy ryż i warzywa. Smacznego!

do marynaty można dodać cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy