skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z fileta z kaczki z kapustą i ziemniakami? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne mięso na gulasz-wieprzowinę, wołowinę, królika, drób, dziczyznę. Mam filet z kaczki. Pamiętaj, że czas gotowania dla różnych mięs również będzie inny, drób gotuje się szybciej, dziczyzna i wołowina dłużej. Warzywa umyć i oczyścić.
Krok 2:
Weź odpowiednie naczynie do gotowania gulaszu — można go ugotować w garnku z grubym dnem, patelni lub kotle. Obrane ziemniaki pokroić na duże kawałki. Włóż do rondla, zalej czystą wodą, dodaj sól. Wlej tyle wody, aby przykryła ziemniaki, ale nie więcej. Mięso i inne warzywa będą w nim duszone. Postaw garnek z ziemniakami na wolnym ogniu.
Krok 3:
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Lub pokrój go na dowolne kawałki-koła, paski, jak chcesz. Należy pamiętać, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki w procesie obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
Krok 4:
Umyj mięso, osusz i pokrój na kawałki tego samego rozmiaru co pokrojone ziemniaki-gulasz będzie wyglądał ładniej.
Krok 5:
Weź patelnię i podgrzej na niej olej roślinny do smażenia. Wlej do niego warzywa z mięsem. Smaż potrawy na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu je mieszaj.
Krok 6:
Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i przyprawy. Zestaw przypraw może być dowolny, wybierz według własnych upodobań. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty. Jeśli gotujesz gulasz z dziczyzny lub wołowiny, wlej trochę wrzącej wody do mięsa z warzywami i gotuj je dłużej, około 30 minut.
Krok 7:
Posiekaj kapustę w paski. Alternatywnie możesz pokroić go w kwadraty.
Krok 8:
Na patelni do gotowanych ziemniaków dodaj smażenie warzyw z mięsem i posiekaną kapustą. Wymieszaj gulasz, jeśli jest bardzo mało wody, wlej trochę wrzącej wody. Poziom wody na początku gaszenia powinien sięgać połowy produktów.
Krok 9:
Dusić gulasz przez 25-30 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj, upewnij się, że gulasz się nie przypali. Ale nie musisz też robić tego zbyt płynnego. Podawaj danie na gorąco do stołu. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g