skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki
Krok 2:
Kładziemy mleko na kuchence-ugotujemy zwykłą kaszę mannę. Gdy mleko się zagotuje-wlej semolinę cienkim strumieniem, ciągle mieszając
Krok 3:
Gotuj, aż zgęstnieje, stało się to bardzo szybko
Krok 4:
Oto nasza kasza manna-tylko bardzo, bardzo gęsta
Krok 5:
Dodaj cukier, zawsze dodaję szczyptę soli. Oczywiście lepiej to zrobić na etapie gotowania - ale powtarzam, że bardzo szybko zgęstniał, po prostu nie miałem czasu
Krok 6:
Dodaj wanilinę, rodzynki, skórkę mandarynki
Krok 7:
Teraz jajko i mąkę, dobrze zagnieść. Lepiej to zrobić za pomocą miksera
Krok 8:
Uzyskuje się taką jednorodną masę
Krok 9:
Mokrymi rękami formujemy kotlety
Krok 10:
Zanurz je w bułce tartej
Krok 11:
Na patelnię wkładamy kawałek masła
Krok 12:
Smażyć na nim kotlety
Krok 13:
Musisz to zrobić na małym ogniu pod pokrywką
Krok 14:
Smażyć na złoty kolor
Krok 15:
Podałam je z dżemem morelowym - bardzo smaczne
Krok 16:
Smacznego!
kotlety smakowały dzieciom, okazuje się, że teraz nie dają im takich w przedszkolu) można je podawać jako opcję z galaretką - również bardzo smaczne. Cóż, aby kotlety były bardziej dietetyczne, można je zanurzyć w płatkach kokosowych i upiec w piekarniku. Spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Skórka z mandarynki - 97 kcal/100g