skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do mięsa mielonego dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku. Zagnieść i ubić mięso mielone na gęstą jednorodną masę. Zdarza się, że mielony kurczak jest bardzo płynny. W takim przypadku dodaj do niego łyżkę skrobi lub semoliny i odstaw na chwilę. Podziel mięso mielone na kulki wielkości orzecha włoskiego i ubij je trochę.
Krok 2:
Rozwałkuj mięso mielone do rozmiaru patelni. Bardzo wygodnie jest to zrobić w filmie nasmarowanym olejem.
Krok 3:
Rozbij jajka do dużej miski, dodaj sól i pieprz do smaku, masło, mleko i dobrze ubij widelcem. Wlej około kadzi mieszanki jajecznej do płaskiego talerza. Odwróć mielony naleśnik z folii na emulsję jajeczną.
Krok 4:
Lekko posmaruj patelnię olejem i podgrzej. Szybkim ruchem spuść jajko z mielonym kurczakiem z talerza i smaż na złoty kolor.
Krok 5:
Odwróć naleśnik na drugą stronę, lekko usmaż. Następnie zwiń bryzol na pół piękną stroną Na zewnątrz i smaż teraz z obu stron, aż będzie gotowy.
Krok 6:
Więc przygotuj wszystkie bryzole.
Krok 7:
Do nadzienia posiekaj czosnek i wymieszaj ze śmietaną.
Krok 8:
Pokrój ogórki w paski.
Krok 9:
Posmaruj brizoli kwaśną śmietaną z czosnkiem, ułóż ogórki równą warstwą i lekko dociśnij górną połowę, aby nadzienie się nie rozlało. I podawaj szybko, aż bryzole ostygną.
miłego!
P. S. wypełnienie może być dowolne. Ser (od twardego do kremowego), pomidory i grzyby z cebulą, papryka, zioła świetnie czują się w brizoli... bułka tarta mielona z czosnkiem, solą i doprawiona oliwą z oliwek na francuski sposób... fantazja nie ma granic. I to tylko z kurczakiem. I możesz wziąć mieloną jagnięcinę na brizoli i zamiast nadzienia posmarować naleśnik sosem żurawinowym lub granatem-nie możesz iść do restauracji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g