naleśniki z gotowanych ziemniaków w mleku z zieloną cebulą
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj ziemniaki do miękkości, rozgnieć w puree.
Krok 2:
Dodaj gorące mleko i posiekany czosnek, wymieszaj. Pozostaw masę do ostygnięcia na kilka minut.
Krok 3:
Dodaj do masy jajka, sól, cukier, masło.
Krok 4:
Wymieszaj wszystko.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj mąkę-ciasto powinno być nieco grubsze niż zwykłe naleśniki.
Krok 6:
Lepiej smażyć naleśniki na małej patelni. Nasmaruj patelnię olejem. Wlać trochę ciasta, rozprowadzić.
Krok 7:
Posyp cebulą.
Krok 8:
Odwróć.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g