grzanki waniliowe z miodem z jajkiem

pyszne śniadanie! Gotowanie jest szybkie i łatwe! Grzanki waniliowe z miodem z jajkiem na patelni to wspaniały początek długiego dnia pracy lub rodzinnego weekendu! Te słodkie gorące grzanki przypominają dobrze znane francuskie tosty i z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i małym dzieciom.
NiedźwiadekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 60 % 34 g
307 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

do tego prostego i jednocześnie pysznego dania potrzebny będzie biały chleb lub bochenek. Zamiast bochenka lub białego chleba możesz w zasadzie wziąć dowolny inny chleb według własnego gustu i pragnienia - z otrębami lub specjalnym chlebem tostowym. Bardzo wygodne jest użycie już pokrojonego bochenka lub chleba do tego dania. W tym przypadku grzanki są jednakowej grubości i wyglądają piękniej. Jeśli chleb nie jest krojony, w tym przypadku należy go pokroić w dość cienkie plastry o grubości około 1 cm.

rozbij jaja kurze w osobnej misce. Dodaj cukier i trochę soli. Dodaje się sól, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak przyszłego dania. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ręczną trzepaczką do gotowania lub mikserem. Konieczne jest, aby cukier i sól całkowicie rozpuściły się w mieszance jajecznej.

następnie wlej trochę mleka o temperaturze pokojowej do już ubitej mieszanki jajecznej wraz z przyprawami. Ponownie dokładnie wymieszaj mleko i jajka.

umieść patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, wlej trochę oleju roślinnego i podgrzej do maksymalnej temperatury.

weź kawałek bochenka i zanurz go w misce z mieszanką mleczno-jajeczną po jednej i drugiej stronie. A następnie połóż chleb na rozgrzanej patelni. Smaż chleb z jednej strony przez kilka minut na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą.

zrób to samo z każdą kromką chleba lub bochenka.

tosty usmażone po obu stronach przełożyć na talerz wcześniej wyłożony papierowymi serwetkami, aby wchłonął nadmiar oleju roślinnego.

gotowe słodkie grzanki z białego chleba lub bochenka podawaj natychmiast na gorąco wraz ze świeżo parzoną herbatą lub aromatyczną kawą! To idealny początek dnia!

a grzanki dla dzieci można podawać z ciepłym mlekiem lub kakao. Małe gospodarstwa domowe z pewnością docenią tak pyszne i niezwykłe śniadanie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy