Karaś na węglach w folii ze śmietaną

pachnąca, nieporównywalnie smaczna, rozpływająca się w ustach ryba! Karasie na węglach w folii są bardzo delikatne i pachnące. Będąc na pikniku lub łowiąc ryby, traktuj przyjaciół i krewnych doskonałą rybą przygotowaną w ten sposób! Spodoba się wszystkim bez wyjątku.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 85 % 17 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
93 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Karaś na węglach w folii? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Najpierw zajmij się rybą. Oczyść go z łusek, usuń wnętrze, usuń skrzela. Karasie do przepisu lepiej wziąć świeżo złowione. Możesz użyć ryby z zamrażarki. W takim przypadku wyjmij Karaś z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. W głębokiej małej misce dodaj śmietanę, sól, mielony pieprz i przyprawę do ryb. Możesz użyć dowolnych przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spłucz karasie pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby osuszyć tusze papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym. Na rybach nie powinno być nadmiaru wody. Posmaruj rybę ze wszystkich stron marynatą (a także w środku). W razie potrzeby umieść gałązkę świeżych ziół w brzuchu każdego karasika. Możesz użyć kopru, pietruszki lub bazylii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owiń każdą rybę folią w kilku warstwach. Zrób 3-4 warstwy, nie mniej, aby aromatyczny sok nie wybiegł podczas smażenia. Pozostaw zawiniętą rybę na 20-30 minut do marynowania. Możesz zostawić go na dłużej (wtedy pamiętaj, aby wysłać go do lodówki), ale zwykle małe karasiki wystarczą na pół godziny, aby były dobrze marynowane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpal grill. Poczekaj, aż po pożarze pozostaną w nim węgle. Wygładź węgle równą warstwą. Umieść Karaś na ruszcie i wyślij do pieczenia. Gotuj od czasu do czasu obracając. Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij ją z grilla. Czas gotowania zależy od wielkości Karasi i od tego, ile ciepła masz w grillu. Pieczę rybę przez około 20-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Karasie marynowane w śmietanie, pieczone w folii na węglu drzewnym, gotowe! Możesz podać do stołu!

zaoferuj rybom świeże warzywa, sałatki, zioła i wiele innych. 

bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

uważaj, karasie zawierają dużą liczbę małych kości.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy