skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Karaś na węglach w folii? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Najpierw zajmij się rybą. Oczyść go z łusek, usuń wnętrze, usuń skrzela. Karasie do przepisu lepiej wziąć świeżo złowione. Możesz użyć ryby z zamrażarki. W takim przypadku wyjmij Karaś z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. W głębokiej małej misce dodaj śmietanę, sól, mielony pieprz i przyprawę do ryb. Możesz użyć dowolnych przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Spłucz karasie pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby osuszyć tusze papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym. Na rybach nie powinno być nadmiaru wody. Posmaruj rybę ze wszystkich stron marynatą (a także w środku). W razie potrzeby umieść gałązkę świeżych ziół w brzuchu każdego karasika. Możesz użyć kopru, pietruszki lub bazylii.
Krok 4:
Owiń każdą rybę folią w kilku warstwach. Zrób 3-4 warstwy, nie mniej, aby aromatyczny sok nie wybiegł podczas smażenia. Pozostaw zawiniętą rybę na 20-30 minut do marynowania. Możesz zostawić go na dłużej (wtedy pamiętaj, aby wysłać go do lodówki), ale zwykle małe karasiki wystarczą na pół godziny, aby były dobrze marynowane.
Krok 5:
Rozpal grill. Poczekaj, aż po pożarze pozostaną w nim węgle. Wygładź węgle równą warstwą. Umieść Karaś na ruszcie i wyślij do pieczenia. Gotuj od czasu do czasu obracając. Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij ją z grilla. Czas gotowania zależy od wielkości Karasi i od tego, ile ciepła masz w grillu. Pieczę rybę przez około 20-30 minut.
Krok 6:
Karasie marynowane w śmietanie, pieczone w folii na węglu drzewnym, gotowe! Możesz podać do stołu!
zaoferuj rybom świeże warzywa, sałatki, zioła i wiele innych.
bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
uważaj, karasie zawierają dużą liczbę małych kości.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g