udka z kurczaka na grillu

soczysty, pachnący, niesamowicie pyszny kurczak! Udka z kurczaka na grillu z majonezem to świetna opcja na gotowanie mięsa na pikniku. Dodaj swoje ulubione przyprawy do marynaty i uzyskaj niezrównany pyszny kebab z kurczaka!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 19 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 3 % 1 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić udka z kurczaka na grillu? Do przepisu weź udka z kurczaka, dobrze je umyj i osusz papierowymi serwetkami. Jeśli używasz ptaka z zamrażarki, wyjmij go z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Oddziel miąższ od kości. Więc mięso jest lepiej marynowane i dobrze smażone w przyszłości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż mięso z kurczaka w jednej warstwie na płaskiej powierzchni, sól do smaku z jednej i drugiej strony. Ogólnie sól można dodać bezpośrednio do majonezu, a następnie wszystko razem do mięsa. Zrób to tak, jak czujesz się komfortowo. Obierz cebulki i spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj cebulę i użyj sita lub gazy, aby oddzielić sok z cebuli od miąższu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij kurczaka do głębokiej miski lub garnka. Wlej sok z cebuli, dodaj majonez i zmielony czarny pieprz. W razie potrzeby dodaj ulubione przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) na godzinę lub dłużej. Zwykle zostawiam na 3-5 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpal grill. Kiedy drewno opałowe zostanie spalone, możesz przejść do następnego kroku. Ułóż kawałki kurczaka na czystym, suchym ruszcie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij ruszt do grilla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj, od czasu do czasu obracając z jednej strony na drugą. Smaż szaszłyki na złoty kolor i do miękkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwykle gotowanie szaszłyków z kurczaka zajmuje około 20 do 40 minut. Zależy od tego, jak duże masz kawałki i od stopnia ciepła w grillu. Możesz sprawdzić gotowość mięsa, wykonując nacięcie ostrym cienkim nożem na jednym kawałku. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, kebab jest gotowy! Pamiętaj jednak, że jeśli kurczak zostanie prześwietlony na węglach, może wyschnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe! Podawaj szaszłyki z kurczaka na gorąco z warzywami, sałatkami, piklami i innymi rzeczami.

kurczak marynowany w majonezie i soku z cebuli spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ma łagodny i delikatny smak z lekkim aromatem mgły. 

na pikniku lub w kraju koniecznie spróbuj kebaba z kurczaka! Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem!

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy