wegańskie placki ziemniaczane z kurkumą i cebulą bez jajek

proste i smaczne, apetyczne i rumiane, na każdy dzień! Placki ziemniaczane z kurkumą i cebulą bez jajek nadają się do menu tych, którzy z jakiegoś powodu nie mogą jeść jajek, ponadto takie placki ziemniaczane są lżejsze i mniej kaloryczne i staną się bardziej dietetyczne, jeśli nie dodasz do nich mąki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 65 % 20 g
162 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Skład tego można nazwać najbardziej minimalnym i najbardziej budżetowym, składniki na pewno zawsze znajdą się w lodówce w każdej rodzinie. Jeśli możesz użyć świeżych ziemniaków do przygotowania placków ziemniaczanych, to oczywiście produkty z nich okażą się delikatniejsze i smaczniejsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Aby zmielone ziemniaki nie ciemniały, najpierw zetrzyj cebulę na tarce i włóż do miski, a następnie zetrzyj ziemniaki na wierzchu, a następnie sok z cebuli, spadając na ziemniaki, zapobiegnie ich brązowieniu. Jeśli nie chcesz dodawać smaku cebuli do placków ziemniaczanych, po wcieraniu zmielonego ziemniaka natychmiast wyciśnij sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jednak nie trzeba myć ziemniaków, ponieważ do mielonych ziemniaków nie dodaje się jaj kurzych, tylko skrobia ziemniaczana i mąka będą przyklejać ciasto ziemniaczane. W misce z mielonymi ziemniakami dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. W razie potrzeby można dodać inne przyprawy, na przykład dodaje się kurkumę, aby uzyskać piękny złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj startą cebulę i mąkę do mielonych ziemniaków. Nie musisz się obawiać, że po wyciśnięciu soku ziemniaczanego ciasto nie będzie się wiązać, mąka będzie miała wystarczającą ilość wilgoci z mielonych ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj masę. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Możesz użyć smalcu wieprzowego zamiast oleju, placki ziemniaczane okażą się bardziej tłuste, soczyste i pachnące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łyżką stołową rozłóż mielone ziemniaki na rozgrzanym oleju, tworząc okrągłe naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć placki ziemniaczane bez jajek na średnim ogniu, aby dobrze się ugotowały w środku i nie spaliły się na zewnątrz. Smażyć placki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni na ręczniku papierowym. Pozwól olejowi spłynąć i podawaj ze śmietaną, majonezem, warzywami i świeżymi ziołami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

nie musisz myśleć, że bez jajek nie dostaniesz pysznych placków ziemniaczanych. Placki ziemniaczane można gotować bez jajek, przestrzegając małych zasad, a raczej stosując kilka sztuczek kulinarnych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy