skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Skład tego można nazwać najbardziej minimalnym i najbardziej budżetowym, składniki na pewno zawsze znajdą się w lodówce w każdej rodzinie. Jeśli możesz użyć świeżych ziemniaków do przygotowania placków ziemniaczanych, to oczywiście produkty z nich okażą się delikatniejsze i smaczniejsze.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Aby zmielone ziemniaki nie ciemniały, najpierw zetrzyj cebulę na tarce i włóż do miski, a następnie zetrzyj ziemniaki na wierzchu, a następnie sok z cebuli, spadając na ziemniaki, zapobiegnie ich brązowieniu. Jeśli nie chcesz dodawać smaku cebuli do placków ziemniaczanych, po wcieraniu zmielonego ziemniaka natychmiast wyciśnij sok.
Krok 3:
Jednak nie trzeba myć ziemniaków, ponieważ do mielonych ziemniaków nie dodaje się jaj kurzych, tylko skrobia ziemniaczana i mąka będą przyklejać ciasto ziemniaczane. W misce z mielonymi ziemniakami dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. W razie potrzeby można dodać inne przyprawy, na przykład dodaje się kurkumę, aby uzyskać piękny złoty kolor.
Krok 4:
Dodaj startą cebulę i mąkę do mielonych ziemniaków. Nie musisz się obawiać, że po wyciśnięciu soku ziemniaczanego ciasto nie będzie się wiązać, mąka będzie miała wystarczającą ilość wilgoci z mielonych ziemniaków.
Krok 5:
Wymieszaj masę. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Możesz użyć smalcu wieprzowego zamiast oleju, placki ziemniaczane okażą się bardziej tłuste, soczyste i pachnące.
Krok 6:
Łyżką stołową rozłóż mielone ziemniaki na rozgrzanym oleju, tworząc okrągłe naleśniki.
Krok 7:
Smażyć placki ziemniaczane bez jajek na średnim ogniu, aby dobrze się ugotowały w środku i nie spaliły się na zewnątrz. Smażyć placki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni na ręczniku papierowym. Pozwól olejowi spłynąć i podawaj ze śmietaną, majonezem, warzywami i świeżymi ziołami.
Krok 8:
Smacznego!
nie musisz myśleć, że bez jajek nie dostaniesz pysznych placków ziemniaczanych. Placki ziemniaczane można gotować bez jajek, przestrzegając małych zasad, a raczej stosując kilka sztuczek kulinarnych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g