zapiekanka z twarogu na patelni ze skórką z cytryny

delikatny deser z twarogu gotuje się na patelni tylko przez pół godziny. Zapiekanka z twarogu ze skórką z cytryny gotuje się szybciej, ale masa nie powinna być rozprowadzana grubą warstwą, ponieważ powinna dobrze się gotować na parze i rosnąć. To jest pyszne!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 43 % 17 g
200 kcal
IG: 0 / 29 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zapiekankę z twarogu można przygotować nie tylko w piekarniku, ale także na kuchence na patelni pod pokrywką. Na 8 porcji takiej zapiekanki potrzebujemy pół kilograma twarogu, 3 jajek, pół szklanki cukru, 4 łyżek kaszy manny, łyżeczki skórki z cytryny i oleju roślinnego do smarowania patelni. Twarożek wkładamy do pojemnika i ugniatamy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie rozbij jajka do innego pojemnika i wlej do nich cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem przez dwie minuty mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie, po 2 minutach, w procesie ubijania, dodaj semolinę do jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubijamy masę jajeczną przez kolejne dwie minuty, aż będzie puszysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zetrzyj skórkę cytryny na drobnej tarce, aby uzyskać łyżeczkę skórki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej skórkę z cytryny do pojemnika na twaróg.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej do twarogu ubitą masę jajeczną z cukrem i kaszą manną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wymieszaj twaróg z masą jajeczną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dokładnie ugniataj masę twarogowo-jajeczną przez kolejną minutę mikserem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Patelnia do zapiekanki twarogowej jest obficie smarowana olejem roślinnym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed włożeniem twarogu na patelnię stawiamy go na dużym ogniu, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy przez 30-40 sekund, a następnie zmniejszamy ogień do minimum.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Masę twarogową do zapiekanki rozprowadzamy na rozgrzanej patelni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyrównaj powierzchnię przyszłej zapiekanki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj patelnię z masą twarogową pokrywką i pozostaw na małym ogniu przez 30 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podczas gotowania na patelni pod przykryciem zapiekanka z twarogu unosi się na środku. Jeśli pokrywa jest szklana, będzie to wyraźnie widoczne.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zapiekanka z twarogu na patelni będzie gotowa za pół godziny. Wyłącz ogień i podnieś pokrywkę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pozwól zapiekance ostygnąć, podczas chłodzenia podniesiony guzek na środku zapiekanki opadnie, a jej powierzchnia zostanie wyrównana.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gdy zapiekanka z twarogu ostygnie, należy ją przenieść na talerz. Najwygodniej jest to zrobić w częściach. Pokrój zapiekankę na patelni i ostrożnie przenieś każdy kawałek na talerz szpatułką.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podawaj zapiekankę z twarogu ze śmietaną.

podniesiony guzek na zapiekance nie trzyma się, natychmiast opada po wyłączeniu ognia i zdjęciu pokrywki. W rezultacie zapiekanka jest równa.
górna część zapiekanki pozostaje jasna, a spód brązowieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy