skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zapiekankę z twarogu można przygotować nie tylko w piekarniku, ale także na kuchence na patelni pod pokrywką. Na 8 porcji takiej zapiekanki potrzebujemy pół kilograma twarogu, 3 jajek, pół szklanki cukru, 4 łyżek kaszy manny, łyżeczki skórki z cytryny i oleju roślinnego do smarowania patelni. Twarożek wkładamy do pojemnika i ugniatamy.
Krok 2:
Następnie rozbij jajka do innego pojemnika i wlej do nich cukier.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem przez dwie minuty mikserem.
Krok 4:
Następnie, po 2 minutach, w procesie ubijania, dodaj semolinę do jajek.
Krok 5:
Ubijamy masę jajeczną przez kolejne dwie minuty, aż będzie puszysta.
Krok 6:
Następnie zetrzyj skórkę cytryny na drobnej tarce, aby uzyskać łyżeczkę skórki.
Krok 7:
Wlej skórkę z cytryny do pojemnika na twaróg.
Krok 8:
Wlej do twarogu ubitą masę jajeczną z cukrem i kaszą manną.
Krok 9:
Delikatnie wymieszaj twaróg z masą jajeczną.
Krok 10:
Następnie dokładnie ugniataj masę twarogowo-jajeczną przez kolejną minutę mikserem.
Krok 11:
Patelnia do zapiekanki twarogowej jest obficie smarowana olejem roślinnym.
Krok 12:
Przed włożeniem twarogu na patelnię stawiamy go na dużym ogniu, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy przez 30-40 sekund, a następnie zmniejszamy ogień do minimum.
Krok 13:
Masę twarogową do zapiekanki rozprowadzamy na rozgrzanej patelni.
Krok 14:
Wyrównaj powierzchnię przyszłej zapiekanki.
Krok 15:
Przykryj patelnię z masą twarogową pokrywką i pozostaw na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 16:
Podczas gotowania na patelni pod przykryciem zapiekanka z twarogu unosi się na środku. Jeśli pokrywa jest szklana, będzie to wyraźnie widoczne.
Krok 17:
Zapiekanka z twarogu na patelni będzie gotowa za pół godziny. Wyłącz ogień i podnieś pokrywkę.
Krok 18:
Pozwól zapiekance ostygnąć, podczas chłodzenia podniesiony guzek na środku zapiekanki opadnie, a jej powierzchnia zostanie wyrównana.
Krok 19:
Gdy zapiekanka z twarogu ostygnie, należy ją przenieść na talerz. Najwygodniej jest to zrobić w częściach. Pokrój zapiekankę na patelni i ostrożnie przenieś każdy kawałek na talerz szpatułką.
Krok 20:
Podawaj zapiekankę z twarogu ze śmietaną.
podniesiony guzek na zapiekance nie trzyma się, natychmiast opada po wyłączeniu ognia i zdjęciu pokrywki. W rezultacie zapiekanka jest równa.
górna część zapiekanki pozostaje jasna, a spód brązowieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g