Serce wołowe duszone w paście pomidorowej

bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie. Serce wołowe duszone w koncentracie pomidorowym to idealny lunch lub kolacja!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 7 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 20 % 3 g
83 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyte serce osuszyć na ręczniku lub serwetce,pokroić na małe kawałki i usmażyć na oleju na mocno rozgrzanej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp je mąką, smaż, aż się zrumienią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso do małego rondla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj gorącą wodę lub bulion do mięsa, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni usmażyć drobno posiekaną cebulę na oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ocet, liść laurowy, cukier, koncentrat pomidorowy. Obsmażać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    20-30 minut przed końcem duszenia mięsa dodaj smażenie do garnka. Sól i pieprz. Jako dodatek podawaj gotowany ryż,makaron, ziemniaki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Serce baranie - 82   kcal/100g
  • Serce wołowe - 96   kcal/100g

Podobne przepisy