Stroganow wołowy ze śmietaną wieprzową

najsmaczniejszy i najbardziej satysfakcjonujący lunch! Na pewno ci się spodoba! Stroganow wieprzowy ze śmietaną to dość popularne danie, które składa się z kawałków mięsa, drobno posiekanych, skropionych delikatnym aksamitnym sosem. Takie danie można znaleźć w zwykłych jadalniach i drogich restauracjach.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 62 % 18 g
węglowodany 10 % 3 g
222 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Stroganow wołowy ze śmietaną wieprzową? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jeśli masz wieprzowinę z zamrażarki, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój mięso w cienkie paski mniej więcej tej samej wielkości. Obierz cebulę i spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść cebulki w misce blendera i dobrze zmiel.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozpuść masło. Wyślij cebulę na patelnię. Ciągle mieszając, smaż na bladozłoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij wieprzowinę do cebuli. Ciągle obracając kawałki, smaż przez około pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Wlej wodę i śmietanę do głębokiej miski lub filiżanki. Proporcje mogą się różnić. Możesz dodać tylko śmietanę. Dodaj sól, mielony pieprz i kminek do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Wsyp mąkę partiami, mieszając trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotowy sos na patelnię, wymieszaj. Poczekaj, aż się zagotuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmniejsz płomień kuchenki do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż wieprzowina będzie gotowa. Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj, aby sos się nie przypalił. Dusiłem przez około 30 minut, w tym czasie cienkie kawałki mięsa były w pełni ugotowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj danie udekorowane świeżymi ziołami i posypane mielonym czarnym lub ziele angielskie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bardzo smaczne z makaronem, gotowaną kaszą gryczaną lub ryżem.

smacznego!

W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy