skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Stroganow wołowy ze śmietaną wieprzową? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jeśli masz wieprzowinę z zamrażarki, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój mięso w cienkie paski mniej więcej tej samej wielkości. Obierz cebulę i spłucz.
Krok 3:
Umieść cebulki w misce blendera i dobrze zmiel.
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozpuść masło. Wyślij cebulę na patelnię. Ciągle mieszając, smaż na bladozłoty kolor.
Krok 5:
Wyślij wieprzowinę do cebuli. Ciągle obracając kawałki, smaż przez około pięć minut.
Krok 6:
Przygotuj sos. Wlej wodę i śmietanę do głębokiej miski lub filiżanki. Proporcje mogą się różnić. Możesz dodać tylko śmietanę. Dodaj sól, mielony pieprz i kminek do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Wsyp mąkę partiami, mieszając trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki.
Krok 7:
Wlej gotowy sos na patelnię, wymieszaj. Poczekaj, aż się zagotuje.
Krok 8:
Zmniejsz płomień kuchenki do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż wieprzowina będzie gotowa. Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj, aby sos się nie przypalił. Dusiłem przez około 30 minut, w tym czasie cienkie kawałki mięsa były w pełni ugotowane.
Krok 9:
Podawaj danie udekorowane świeżymi ziołami i posypane mielonym czarnym lub ziele angielskie.
Krok 10:
Bardzo smaczne z makaronem, gotowaną kaszą gryczaną lub ryżem.
smacznego!
W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g