skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z kotletów z klinami ziemniaczanymi i serem? Przygotuj jedzenie. Biały chleb przełożyć do miski i zalać dwiema łyżkami mleka (lepsza temperatura pokojowa). Możesz wziąć mięso mielone gotowe, ale wolę to zrobić sam.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę i wołowinę i pokrój na małe kawałki. Przetocz mięso na maszynce do mięsa z rusztem z płytkimi otworami. Zawsze dwa razy pomijam mięso mielone, aby gotowe danie było bardziej soczyste i przewiewne. I radzę zrobić to samo.
Krok 3:
Posolić gotowe mięso mielone, dodać suszone zioła i drobno posiekaną cebulę. Dzięki niemu kotlety staną się dwa razy smaczniejsze i o rząd wielkości bardziej soczyste. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, przykryj i daj mu trochę czasu na odpoczynek.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Umyj i obierz bulwy ziemniaków. Lepiej wybrać bulwy Młode i niezbyt duże. Ostrym nożem pokrój ziemniaki w pierścienie o grubości nie większej niż 4 milimetry. Im cieńsze ziemniaki zostaną pokrojone, tym szybciej się ugotują. Ale nie trzeba też całkowicie mielić, w przeciwnym razie wyschnie i może się rozgrzać. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem słonecznikowym i ułóż 2/3 części ziemniaków, pokrywając nimi spód i boki formy.
Krok 5:
Z mięsa mielonego uformuj małe, schludne kotlety i ułóż je w formie na ziemniakach, zachowując odległość około jednego centymetra między kotletami.
Krok 6:
Rozłóż resztę ziemniaków w szczelinach między kotletami. Plastry ziemniaków należy umieścić na żebrze. Dzięki temu ziemniaki będą wyglądać piękniej w gotowym naczyniu.
Krok 7:
Dodaj mleko do formy, aby również spadło na same kotlety. Lekko posolić górne plastry ziemniaków.
Krok 8:
Obficie posyp naczynie startym na grubej tarce serem. Piecz kotlety z ziemniakami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Kotlety powinny być całkowicie gotowe, a ser powinien się stopić i zrumienić. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
możesz podać takie danie bezpośrednio w formie, w której zostało upieczone. Moim zdaniem jest piękny i przytulny.
takie kotlety są odpowiednie nawet dla dzieci, ale dorośli będą mile zaskoczeni smakiem i prezentacją.
życzę smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g