zapiekanka z kotletów mięsnych z klinami ziemniaczanymi i serem

pyszne, z prostych produktów, na obiad dla całej rodziny! Zapiekanka z kotletów z klinami ziemniaczanymi i serem jest nie tylko pyszna - wygląda bardzo pięknie na stole. To kompletne danie, już z przystawką, jest bardzo satysfakcjonujące. I jest zaskakująco prosty w przygotowaniu!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 32 % 9 g
158 kcal
IG: 89 / 11 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z kotletów z klinami ziemniaczanymi i serem? Przygotuj jedzenie. Biały chleb przełożyć do miski i zalać dwiema łyżkami mleka (lepsza temperatura pokojowa). Możesz wziąć mięso mielone gotowe, ale wolę to zrobić sam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę i wołowinę i pokrój na małe kawałki. Przetocz mięso na maszynce do mięsa z rusztem z płytkimi otworami. Zawsze dwa razy pomijam mięso mielone, aby gotowe danie było bardziej soczyste i przewiewne. I radzę zrobić to samo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić gotowe mięso mielone, dodać suszone zioła i drobno posiekaną cebulę. Dzięki niemu kotlety staną się dwa razy smaczniejsze i o rząd wielkości bardziej soczyste. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, przykryj i daj mu trochę czasu na odpoczynek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Umyj i obierz bulwy ziemniaków. Lepiej wybrać bulwy Młode i niezbyt duże. Ostrym nożem pokrój ziemniaki w pierścienie o grubości nie większej niż 4 milimetry. Im cieńsze ziemniaki zostaną pokrojone, tym szybciej się ugotują. Ale nie trzeba też całkowicie mielić, w przeciwnym razie wyschnie i może się rozgrzać. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem słonecznikowym i ułóż 2/3 części ziemniaków, pokrywając nimi spód i boki formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z mięsa mielonego uformuj małe, schludne kotlety i ułóż je w formie na ziemniakach, zachowując odległość około jednego centymetra między kotletami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż resztę ziemniaków w szczelinach między kotletami. Plastry ziemniaków należy umieścić na żebrze. Dzięki temu ziemniaki będą wyglądać piękniej w gotowym naczyniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mleko do formy, aby również spadło na same kotlety. Lekko posolić górne plastry ziemniaków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obficie posyp naczynie startym na grubej tarce serem. Piecz kotlety z ziemniakami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Kotlety powinny być całkowicie gotowe, a ser powinien się stopić i zrumienić. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

możesz podać takie danie bezpośrednio w formie, w której zostało upieczone. Moim zdaniem jest piękny i przytulny.
takie kotlety są odpowiednie nawet dla dzieci, ale dorośli będą mile zaskoczeni smakiem i prezentacją.
życzę smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy