skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy od kluczowych składników, biorąc 3/4 szklanki mąki i skrobi. Po ich wymieszaniu koniecznie przesiej. Wtedy przyszłe naleśniki będą jeszcze delikatniejsze.
Krok 2:
Dodaj sól, zwykły cukier i wanilię do mąki i skrobi. Wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Mleko należy lekko podgrzać, ale nie do stanu gorącego. W przeciwnym razie skrobia spowoduje kłopoty. W międzyczasie bij osobno jajka. Możesz użyć widelca, trzepaczki, miksera-tym wygodniej.
Krok 4:
Połącz jajka z mlekiem. Na tym etapie musisz również ciężko pracować, mieszając płynne składniki.
Krok 5:
Pozostaje nam dodać suche składniki do płynnych lub odwrotnie-bez różnicy. Ale nie wszystkie naraz. Stopniowo zgłaszaj lub uzupełniaj. W końcu zobaczysz, czy ciasto jest grube, czy płynne. Pamiętaj, że nie powinno być grudek, w przeciwnym razie wpłynie to na wygląd naleśników i ich smak.
Krok 6:
Na koniec dodaj olej roślinny. Pożądane jest, aby był bez smaku. Dodanie oleju pomoże w smażeniu. Ponownie wszystko dobrze wymieszamy. Nic więcej nie trzeba dodawać. Ciasto okazało się równe i możesz przejść do dalszych kroków. Dajmy mu 15 minut na rozstanie.
Krok 7:
A następnie dobrze podgrzej patelnię (przez 5 minut), posmaruj ją olejem. Wlać chochlę do ciasta, rozprowadzając ją na całej powierzchni i smażyć naleśniki. Odwróć, gdy tylko jedna strona się zarumieni. Następnie nie musisz smarować patelni olejem, ponieważ dodaliśmy go do ciasta.
Krok 8:
Cienkie. Z chrupiącymi krawędziami. Delikatny. Cienkie i plastyczne. Oto naleśniki mleczne ze skrobią i mąką. Można je jeść w ten sposób i z nadzieniem. Twoja wola! Najważniejsze, usuwając z patelni, posmaruj każdy naleśnik masłem.
i więcej porad
możesz dodać kefir lub serwatkę do mleka.
ciasto należy zagnieść przed smażeniem każdego naleśnika.
jeśli nie lubisz szczelin lub dziur, wypełnij je ciastem na patelni.
jeśli chodzi o skrobię, równie smaczne naleśniki uzyskuje się z udziałem skrobi kukurydzianej. Z nim naleśniki są jeszcze delikatniejsze!
skrobia nie jest pobierana na naleśniki w czystej postaci, ale mieszana z pewnymi porcjami mąki-eksperymentuj, a znajdziesz złoty środek.
ten składnik jest wspaniałym sąsiadem z mlekiem i kefirem, ale nie do końca zaprzyjaźnia się z samą wodą.
weź pod uwagę, że ponieważ skrobia nieco osłabia smak produktów, zaleca się podawanie ich z sosami, dżemami ze śmietaną i nadzieniami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g