słodkie naleśniki waniliowe ze skrobią na mleku

z delikatnych złotych naleśników wszyscy będą zachwyceni. Szybka. Prosty. Smaczny. Cienkie, ale nie kruche, soczyste i z chrupiącymi krawędziami. Z dodatkami i bez. Naleśniki na skrobi i proszą o usta. Takie naleśniki są dobre nie tylko na śniadanie czy na inny posiłek. Można je zabrać w drogę, na wypad, do pracy. W jeszu robią Super naleśniki, koperty lub bułki. Podawaj z dodatkami lub tak po prostu do herbaty itp. ich smak ozdobi sos, dżem, mleko i sok itp.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 69 % 27 g
192 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy od kluczowych składników, biorąc 3/4 szklanki mąki i skrobi. Po ich wymieszaniu koniecznie przesiej. Wtedy przyszłe naleśniki będą jeszcze delikatniejsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól, zwykły cukier i wanilię do mąki i skrobi. Wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mleko należy lekko podgrzać, ale nie do stanu gorącego. W przeciwnym razie skrobia spowoduje kłopoty. W międzyczasie bij osobno jajka. Możesz użyć widelca, trzepaczki, miksera-tym wygodniej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz jajka z mlekiem. Na tym etapie musisz również ciężko pracować, mieszając płynne składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaje nam dodać suche składniki do płynnych lub odwrotnie-bez różnicy. Ale nie wszystkie naraz. Stopniowo zgłaszaj lub uzupełniaj. W końcu zobaczysz, czy ciasto jest grube, czy płynne. Pamiętaj, że nie powinno być grudek, w przeciwnym razie wpłynie to na wygląd naleśników i ich smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na koniec dodaj olej roślinny. Pożądane jest, aby był bez smaku. Dodanie oleju pomoże w smażeniu. Ponownie wszystko dobrze wymieszamy. Nic więcej nie trzeba dodawać. Ciasto okazało się równe i możesz przejść do dalszych kroków. Dajmy mu 15 minut na rozstanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A następnie dobrze podgrzej patelnię (przez 5 minut), posmaruj ją olejem. Wlać chochlę do ciasta, rozprowadzając ją na całej powierzchni i smażyć naleśniki. Odwróć, gdy tylko jedna strona się zarumieni. Następnie nie musisz smarować patelni olejem, ponieważ dodaliśmy go do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cienkie. Z chrupiącymi krawędziami. Delikatny. Cienkie i plastyczne. Oto naleśniki mleczne ze skrobią i mąką. Można je jeść w ten sposób i z nadzieniem. Twoja wola! Najważniejsze, usuwając z patelni, posmaruj każdy naleśnik masłem.

i więcej porad

możesz dodać kefir lub serwatkę do mleka.

ciasto należy zagnieść przed smażeniem każdego naleśnika.

jeśli nie lubisz szczelin lub dziur, wypełnij je ciastem na patelni.

jeśli chodzi o skrobię, równie smaczne naleśniki uzyskuje się z udziałem skrobi kukurydzianej. Z nim naleśniki są jeszcze delikatniejsze!

skrobia nie jest pobierana na naleśniki w czystej postaci, ale mieszana z pewnymi porcjami mąki-eksperymentuj, a znajdziesz złoty środek.

ten składnik jest wspaniałym sąsiadem z mlekiem i kefirem, ale nie do końca zaprzyjaźnia się z samą wodą.

weź pod uwagę, że ponieważ skrobia nieco osłabia smak produktów, zaleca się podawanie ich z sosami, dżemami ze śmietaną i nadzieniami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy