wieprzowina z ziemniakami z dyni papryką w rękawie

pyszne, obfite danie o prowansalskim smaku dla dużego Towarzystwa! I znowu wracam do rękawa... Jest już mocno zakorzeniony w mojej kuchni - taki duży rondel (lub naczynie do pieczenia-jak chcesz), który zachowuje zalety produktów i który poza tym nie musi być myty po ugotowaniu! A w rękawie wkładam dziś ulubione ziemniaki z wieprzowiną-ulubione danie win-win
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 39 % 9 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne składniki, myjemy mięso, myjemy warzywa i myjemy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim zmierz wymaganą długość rękawa i zawiąż jedną krawędź-będzie działać jako naczynie do pieczenia

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki kroimy dowolnie, w tym daniu Lubię kliny

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I włóż pokrojone ziemniaki do rękawa do pieczenia

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paprykę w paski

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dowolnie kroimy Kabaczek-dodajemy go do woli, nie jest to główny element i tylko uzupełnia gotowe danie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast wkładamy wszystkie warzywa do rękawa - Bardzo wygodne, ponieważ naczynia pozostają czyste

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kroimy wieprzowinę, dziś chciałem ją pokroić w paski, ale prawdopodobnie warto było ją pokroić na większe-nie było zbyt wygodnie mieszać

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ulubione przyprawy-dziś mam oregano, rozmaryn i mieloną czarną paprykę, bez której prawie każde danie nie może się obejść

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Solim

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj olej roślinny

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej trochę wody

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamknij drugą krawędź rękawa i dobrze wymieszaj bezpośrednio w rękawie

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenosimy rękaw na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę, po 30 minutach wskazane jest odwrócenie rękawa i odesłanie go z powrotem do piekarnika

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Do podania kroimy świeże warzywa-te, które kochasz, a ja dziś będę miał pietruszkę

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ziemniaki z wieprzowiną są gotowe, teraz ostrożnie, aby nie poparzyć się parą, przeciąć rękaw i nałożyć na talerze

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

chcę powiedzieć osobno o kabaczku-wydawało mi się, że jest zbędny w tym naczyniu i najprawdopodobniej nie dodam go więcej do takich potraw. Ale raz spróbować oczywiście można;) prawda?

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal/100g

Podobne przepisy