skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki. Nie musisz brać czekolady, wziąłem ją, aby wzmocnić smak czekolady, dał lekką gorycz (uwielbiam czarną czekoladę), jeśli gotujesz dla dzieci lub lubisz słodsze, po prostu wyklucz czekoladę.
Krok 2:
Rozpuść czekoladę z masłem.
Krok 3:
W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, płatki kokosowe proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj 2 jajka. Dodaj mleko w małych porcjach. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Krok 6:
Mamy takie ciasto. Smażyć naleśniki na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony. Mam 10 Pancake ' ów, ale wszystko zależy od wielkości. Śledź konsystencję ciasta, której potrzebujesz.
Krok 7:
Serwujemy nasze naleśniki z dżemem, skondensowanym mlekiem, lodami, owocami i jagodami. Smacznego!
bardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki i naleśniki, gotuję je często i z różnymi nadzieniami. Tym razem chciałam czekolady. Przepis jest bardzo prosty, naleśniki są przygotowywane bardzo szybko. Smażyć je na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Używam starej żeliwnej patelni, dobrze ją przebijam, przed pierwszym naleśnikiem smaruję patelnię bardzo cienką warstwą oleju roślinnego i smażę naleśnik, na następne naleśniki nie smaruję patelni.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g